Vistes de la Conda d'Òdena des de Sant Salvador
La vall baixa de la riera de Rubió
La zona del Pla de Rubió des dels plans d'Ardesa
Revenir

La riera de Rubió i Sant Salvador

Route
12/09/2017
Fichier

Introduction

De la riera ombrívola al cim amb vistes

Itinerari que ens duu per un bell tram del curs de la riera de Rubió, seguint un ombrívol bosc en galeria de pollancres, passant per alguna petita zona humida i per la resclosa de Jorba, on en un petit pantà una colònia d’ànecs s’hi mouen alegrement. També gaudirem d'una bonica panoràmica de la Conca d’Òdena i de les muntanyes que l’encerclen des del cim de Sant Salvador. Tornarem pels plans de Sant Salvador i d’Ardesa pel mig del paisatge agroforestal.

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Circulaire anti-horaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  2 heures 20 minutes
 • Slope
  190.00 meters
 • Distance
  8.00 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
  Aménagement paysager
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

De la riera ombrívola al cim amb vistes

Sortirem del petit nucli del Pla de Rubió, a tocar de la capella de Sant Macari, on haurem pogut aparcar el vehicle còmodament a l’aparcament que hi ha just davant del bar restaurant. 

Anirem a buscar, seguint un breu tram de carretera, el vial d’accés a Sant Pere d’Ardesa i, aviat, començarem a recórrer per un bonic sender el marge dret del curs de la riera de Rubió, sota l’ombra dels pollancres en corrua. Passarem per una petita zona humida on la fauna aquàtica hi remena la cua i hi creix alguna tímida extensió de canyís. 

Anirem seguint la senderola i el curs de la riera fins arribar a la resclosa de Jorba, on es forma un petit pantà amb fauna aquàtica abundant, amb els ànecs com a protagonistes. A partir d’aquí el sender de ribera esdevé camí de carro, que ens portaria, si fos el cas, directament al poble de Jorba. 

Nosaltres, però, abans d’arribar-hi, flanquejarem el puig de la Guàrdia i ens enfilarem, per entremig d’emboscats i antics marges de vinya, cap a la costa de Sant Salvador fins assolir el cim homònim, lloc de descans físic després de la contínua pujada i d’esplai per a la nostra sensibilitat paisatgística. Als nostres peus tindrem gran part de l’extensió de la Conca d’Òdena, amb la ciutat d’Igualada al bell mig, Montserrat i les serralades prelitorals de transició cap al Penedès, la Conca de Barberà i la Segarra. 

A partir d’aquí recorrerem el camí de tornada, a través de senders i camins de carro, travessant el paisatge agroforestal de l’altiplà de Sant Salvador i els plans d’Ardesa, tot veient alguns vells vestigis de la passada vida rural de la zona, ara protagonitzada pels amplis camps de cereals. Un cop arribats una altra vegada a la riera de Rubió, al mateix punt d’on l’haurem començat a seguir al principi, només ens caldrà desfer el traç fins al punt d’inici al petit llogarret del Pla de Rubió.

Astuces

TRAÇAT

 • Traçat fàcil per pistes, camins de carro, senders i corriols força còmodes.

AIGUA

 • No hi ha fonts ni punts d’aigua potable. Porteu la cantimplora ben plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

 • Al travessar la riera de Rubió, normalment no hi haurà cap problema, però en cas de fortes pluges recents, potser us caldrà mullar-vos els peus.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment.
 • El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • No presenta cap dificultat seriosa. 

MATERIAL

 • Uns bastons de caminar ens poden ajudar en els trams llargs de pujada per pista.
 • Una petita guia sobre fauna aquàtica ens podrà ajudar a reconèixer les diferents espècies a la resclosa de Jorba.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Al petit nucli del Pla de Rubió hi ha un bar – restaurant que obert gairebé cada dia.

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: La riera de Rubió i Sant Salvador

Es mostren 1 - 9 de 9

El Pla de Rubió

Point d'intérêt
Architecture
12/09/2017

El Pla de Rubió és un dels nuclis dels quals es conforma el municipi de Rubió, de poblament dispers i escàs. Formen el llogarret uns pocs edificis presidits per la capella de Sant Macari, coneguda...

Pollancreda de galeria

Point d'intérêt
Environnement
12/09/2017

En aquest tram de la riera de Rubió, un dels afluents de l’Anoia, recorrem una allargassada pollancreda com a bosc en galeria, però també hi podem clissar algun plàtan i alguna que altra espècie com l...

Bassa i zona humida

Point d'intérêt
Environnement
12/09/2017

En aquest indret es forma una bassa que permet un petit hàbitat de zona humida, ja que fins i tot hi creix un petit reducte de canyís, una espècie autòctona que necessita aigua permanent. La...

Saüquer

Point d'intérêt
Flore
12/09/2017

Just en aquest punt, a la dreta del camí i a prop del curs de la riera, hi podem observar una bona concentració de saücs (Sambucus nigra), també conegut com a saüquer, saüquera, soguer o sabuc, que...

Resclosa de Jorba

Point d'intérêt
Environnement
12/09/2017

El nom ja ho diu tot: aquí hi ha una resclosa, és a dir, un mur d’obra que possibilita la retenció de l’aigua d’una riera o un riu formant un pantà. Aquesta obra permet la disponibilitat d’aigua per...

Marges de pedra seca

Point d'intérêt
Environnement
12/09/2017

Pujant cap a l’altiplà de Sant Salvador podrem veure pertot gran multitud de marges de pedra seca al bell mig del bosc. Són els ferms testimonis del que havien estat, abans de l’arribada de la fil...

Cim de Sant Salvador

Point d'intérêt
Paysages
12/09/2017

Ens trobem al punt més alt de l’altiplà de Sant Salvador, a 574 m d’altitud, just al caire del relleu més abrupte del seu vessant sud, formant part dels últims graons abans del pas del riu Anoia i el...

Runes de Sant Salvador

Point d'intérêt
Architecture
12/09/2017

A l'esquerra, al costat del camp, sobresurten les runes de Sant Salvadot (mas? església?...). Difícilment accessibles i sense massa interès, a més de perilloses pel seu avançat estat d'enrunament.

Paisatge agrofrestal

Point d'intérêt
Faune
12/09/2017

A mesura que anem recorrent els plans de Sant Salvador i d’Ardesa, entre els termes de Jorba i Rubió, se’ns obre un clar paisatge agroforestal d’una certa amplitud, conformat bàsicament per un mosaic...

Images
Évaluations
/5
5 votes
32%
Évalutations avec commentaires Publier note

Ruta molt xula,sempre ho dic ...però cada ruta té els seus encants! conexiem la primera part ja que haviem fet jorba- rubió,pero aquest tram es molt maco per tornar-lo a fer,una pujadeta i vistes molt maques desde el cim de san salvador,on em deixa t la nostra dedicatoria..i la tornada fantàstica pels corriols,gràcie per les rutes!!

com sempre faig, felicitar-vos per aquesta APP i convidar a tothom a utilitzar-la! aquesta circular ha sigut tota una grata sorpresa. Senzilla i apte per a totes les edats i condicions.

Bona passejada. Lamentablement, un dels pagesos de la vora ha cercat part del rierol amb una valla elèctrica així que cal anar amb compte.
Profile picture for user Guillem1234
Guillem rocafort vinyals
06/04/2022
Molt agradable i amb paisatges vairats. Perfecte per la primavera
Profile picture for user juanjo -natura-
Juanjo -natura-
06/04/2022

En réponse à par saramaro25@gmail.com

Moltes gràcies per la teva aportació @aramaro25
El tram del restaurant a la resclosa molt maco però amb un fil Eléctrico un camí estret perillós pels nens poc després desnivells molt forts de pujada i posterior una part amb moltes pedres i arrels que entrabanquen el pas el tram final pla i ample. En global gens aconsejable per fer am bicicleta (,com nosaltres) i en general poc apte per canalla massa petita per la corda electrificada i per les pujades...ánecs cap ni un i vistes panoramiques després de tanta pujada poques.
Les visites

Que voir à: La riera de Rubió i Sant Salvador

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: La riera de Rubió i Sant Salvador

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème