Revenir

Solell Rovierta

Route POI
Flore
Fichier

Introduction

Clarianes i ressalts de roca nua al vessant del serrat de la Codina. Les codines són doncs aquests afloraments de roca que deixen un sol nu de vegetació. Quan hi ha una miqueta de terra, hi trobem plantes molt adaptades com els timons, sajolides o llistons.

Als vessants solells d'aquesta muntanya mitjana, territori d'alzines, s'hi fa un bolet subterrani, que certament tant per fora com per dins mai diríem que és un bolet. Parlem de la tòfona (foto).

Tot i haver-ne de tres tipus, la negra (foto) és la més preuada. Trobareu pel camí un rètol que diu que l'explotació de tòfona és privada. En aquest cas parlem de recol·lecció de tòfona natural. Es fa en aquest tipus de terrenys pobres, solells, calcaris i en pendent, associada principalment a les arrels de les alzines. És un fong simbiont com el rovelló, però en aquest cas amb desenvolupament del cos fructífer sota terra. Això fa necessari l'ús d'un gos per a trobar-les.

Diem recol·lecció natural perquè cada cop més es fan plantacions d'alzines infectades d'aquest fong, per tal de concentrar la producció. Si vieu un camp ple d'alzines ben posades, ja sabeu: és un cultiu de tòfones.

 

Images