Revenir

Amfibis

Route POI
Faune
Fichier

Introduction

Com dèiem, les aigües netes possibiliten una elevada biodiversitat de fauna, sovint desapercebuda als nostres ulls. A major alçada, millor qualitat de l'aigua, però també hi ha el perill que la llera s'assequi. Les parts més baixes asseguren un cabal més permanent.

Creuem el rec de la Font del Boix, tributari del de Coll de Pal, que passa a sota nostre. Som en un llindar de la fageda però, de tornada, ens hi endinsarem de ple.

Dins l'aigua segur que veieu larves de salamandres (foto), no les confongueu amb les de granotes o gripaus, que no són tan allargats. Els adults viuen a fora, en racons amb fullaraca humida.

També podem arribar a trobar algun exemplar de tritó pirinenc, en perill d'extinció (molt sensible a l'època de cria entre juliol i agost) i, per tant, protegit.

Dins l'aigua hi viuen larves d'insectes alats que, quan facin la muda (metamorfosis), canviaran el medi aquàtic pel terrestre. Si us hi fixeu, damunt les pedres podem trobar petits tubs formats per pedretes enganxades amb la seda que fa la cuca o nimfa i els protegeix fins que fan el canvi. A les vores podem trobar mudes enganxades a la vegetació de larves més grans que han sortit de l'aigua per convertir-se en libèl·lules o espiadimonis.

A les parts baixes del torrent, on l'aigua és més tranquil·la i permanent, no serà estrany veure algun cranc de riu o alguna serp d'aigua caçant granotes o truites de riu. És en aquestes parts baixes, lliures de la pressió que hi ha als marges de rius com el Ter, on trobem comunitats madures de bosc de ribera.

Per últim, si mireu els arbres morts que hi ha pel voltant, segur que veieu un forat rodó a la part alta. Senyal que algun picot garser hi ha fet el niu.

Images