Revenir

Santa Magdalena de Perella

Route POI
Architecture
Fichier

Introduction

Santa Magdalena de Parella és una capella romànica del municipi de Sant Joan de les Abadesses, a la comarca del Ripollès, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'edifici centra el veïnat dispers de Perella, situat en un petit puig sobre la vall del Ter.

Fou construïda al segle XII, abans del 1145 pels propietaris de Can Perella, gran mas veí conegut des del 1126. L'edifici, romànic, és de planta gairebé rectangular, sense absis diferenciat, amb la volta un xic apuntada. El presbiteri original es trobava al costat nord-est i, actualment, es troba a l'extrem oposat. La porta, situada al mur nord-oest, és adovellada amb una llinda monolítica desproporcionada i un timpà llis, i conserva part de la ferramenta original. Posteriorment li fou afegida la sagristia a llevant i un campanaret de torre a l'angle sud-oest amb obertures d'arc de mig punt.

A l'interior podeu veure la reproducció d'un retaule gòtic de Bernat Martorell de principis del segle XV. L'original es conserva al Museu Episcopal de Vic. La casa fou residència d'estiu dels abats del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Els castanyers d'índies que ens donen la benvinguda recorden als del passeig Comte Guifré de Sant Joan de les Abadesses. La casa de Perella que veiem avui, tot i datar el 1126, és una construcció del segle XVIII. Actualment habitada, manté la tradició i es dedica a la cria de vaques de carn. La planta baixa estava dedicada als estris agraris i els dos pisos superiors a l'habitatge. A la façana del sud es poden veure tres arcades per planta, de manera que mentre a la planta baixa aquestes formen un porxo, a les plantes restants aquestes hi formen galeries.

Images