Pont del Diable de Martorell.
Castell de Rocafort, Martorell.
Martorell amb la muntanya de Montserrat al fons.
Martorell amb la muntanya de Montserrat al fons.
Martorell i Montserrat al fons.
Revenir

Martorell

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

El nus del Baix Llobregat

Martorell és un municipi situat a la comarca del Baix Llobregat, al principi de la part nord d’aquesta, també coneguda com el Montserratí, a la confluència de l’aiguabarreig del riu Anoia amb el Llobregat, allà on aquest últim s’estreny superant el petit congost que formen els últims contraforts de les Muntanyes de l’Ordal i del turó de les Forques, indret que constitueix també el límit amb el Vallès Occidental.  El terme ocupa principalment part de la plana fluvial del riu Llobregat i part de la l’Anoia, profusament urbanitzades pel nucli urbà i la zona industrial, i s’enfila lleugerament pel sud pels contraforts dels sistema muntanyós de les Muntanyes de l’Ordal, fins a la carena de la serra de l’Ataix, on trobem els vestigis dels castells de Rosanes i de Rocafort

El nucli antic de la vila de Martorell el trobem gairebé al sud del terme, allargassat entre el riu Anoia i la serra de les Torretes i fins a l’aiguabarreig amb el Llobregat, a la zona del conegut pont del Diable, sent lloc de pas pràcticament obligat des de l’antigor entre Barcelona i part del nord, sud i de ponent de Catalunya. Avui encara és un important pas de les principals vies de comunicació del país, cosa que ha facilitat un creixement de la població molt accentuat, amb tota una part nova a l’altra banda del riu Anoia, que va anar creixent, sobretot, durant la segona meitat del segle XX. Entre el poble tradicional i la part moderna, Martorell sobrepassa actualment els 27.500 habitants (2018), pràcticament quadruplicant la població entre els anys 50 del segle XX i l’actualitat.

Part del terme ha passat amb els anys d’estar dedicat majoritàriament a l’activitat agrícola, destacant-ne la vinya i el regadiu, on encara en queden algunes petites extensions, a estar ocupat per la potent indústria de la zona, tot i que l’activitat fabril hi compta amb una llarga tradició, sobretot des de l’auge del tèxtil al segle XIX. A la part sud del terme hi trobem vessants de pinedes i brolles substituint l’antic alzinar, on en alguns racons dels torrents que hi baixen, encarats al nord, hi podem trobar alguns reductes de roures i arbres caducifolis, com l’om i el lledoner.

Els principals esdeveniments festius de Martorell són els Tres Tombs, per Sant Antoni, un dels de més solera d’aquesta part de Catalunya, a mitjan gener; el Ball de la Quadrilla, pels volts del Carnaval, dansa tradicional de velles reminiscències; les Caramelles, per Pasqua; la Fira de Primavera, al mes d’abril, pels volts de Sant Marc, celebrada des del 1422; la Festa Major, a mitjan agost; la Festa del Roser o del Most, el primer cap de setmana d’octubre, i la Fira de Santa Llúcia i les representacions dels Pastorets, durant el cicle nadalenc.

 

Sabies que...?

 

Martorell pot presumir de dos interessants museus, la Casa Museu Santacana, anomenada també l’Enrajolada, amb una col·lecció única al país de rajola catalana, valenciana i d’altres indrets de tots els temps, entre altres fons de peces artístiques d’especial valor, i el Museu Municipal Vicenç Ros, amb diferent material artístic, arqueològic i etnològic de rellevància local. Cal visitar-los!

 

No et perdis...

 

Un passeig guiat, des de la zona del Congost i el pont del Diable, fins al capdavall de la vila, passant per la plaça de la Vila, pels principals edificis, molts amb esgrafiats, i dels seus vells carrers: Martorell se la de conèixer des de dins!

 

Què fer...?

 

Anem a treure el cap a la Torre de les Hores, casa d’estiueig i posteriorment residència del filòsof i escriptor Francesc Pujols, amb part del seu llegat. Si la voleu visitar cal concertar la visita a adm@fundacio-francescpujols.cat.

També podem visitar l’Espai Muixart, que alberga més de 700 obres del pintor martorellenc Jaume Muixart.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana d’octubre podrem gaudir de la Festa del Most, en el marc de l'antiga Festa del Roser, un bon aparador de la verema i els vins.

 

Voltants...

 

A prop de Martorell podem visitar la muntanya i el monestir de Montserrat, teló de fons omnipresent del municipi i de tota aquesta zona del Baix Llobregat o el Montserratí.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 775 00 50
Policia local
93 775 07 83
Mossos d’Esquadra
93 693 51 10
CAP
93 775 19 51
Farmàcia Parera
93 775 18 97
Farmàcia Laia Rovira
93 775 02 89
Tren FGC
93 205 15 15
Tren Rodalies
900 41 00 41
Bus urbà
93 775 00 50
Bus Hispano Igualadina
93 804 44 51
Bus Alsina Graells
93 265 65 92
Bus TGO
93 778 00 88
Bus La Vallesana
93 727 92 92
Bus Soler i Sauret
93 632 51 33
Taxi
902 24 02 02

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Martorell

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Martorell

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Martorell

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Thème