Sant Sadurní de l'Heura
Puig d'Arques vist entre Monells i Sant Sadurní de l'Heura
Els Àngels vist entre Monells i Sant Sadurní de l'Heura
Revenir

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Vells nuclis als peus de les Gavarres

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura és un municipi del Baix Empordà, a l’Empordanet, a prop de la Bisbal i al peu de les Gavarres, on forma un triangle patrimonial d’origen medieval excepcional. 

Al 1973 els tres nuclis compactes que formen actualment el municipi, es van fusionar entre ells, esdevenint el de més superfície del Baix Empordà i el que més superfície té a l’interior de l’Espai Natural Protegit de les Gavarres. També formen part del municipi alguns veïnats rurals disseminats, com Rabioses i Pastells, a més de la urbanització del Puigventós, agrupant una població d’uns 1.200 habitants (2018). També hi trobem les antigues parròquies de Sant Cebrià de Lledó o els Metges, Sant Cebrià dels Alls i Santa Pellaia, actualment pràcticament deshabitades.

És un municipi de caire eminentment rural, tot i que actualment viu també gràcies al turisme rural i cultural, dels que en té una bona oferta.

La part baixa del municipi comprèn el mosaic agroforestal del pla de Salelles, el pla de Banyeres i el veïnat de Rabioses, que constitueixen l’extrem de la plana empordanesa i fan de transició cap als relleus de les Gavarres. Enlairant-nos pels relleus forestals de les Gavarres, on hi abunden les suredes i les pinedes, arribem al punt culminant del massís, el puig d’Arques, amb el radar meteorològic i el seu excepcional mirador.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Sant Ponç a Cruïlles, el segon cap de setmana de maig; la Festa Major de Sant Sadurní de l’Heura, al tercer cap de setmana de setembre; la Festa Major de Sant Genis a Monells, el quart cap de setmana d’agost, a més de varis àpats col·lectius, aplecs i altres festes i festivals al llarg de l’any, com el Festival La Nit del Gat Bornaix, al claustre del monestir de Sant Miquel de Cruïlles.

 

Sabies que...?

 

Els pous de glaç de la font d'en Salomó i el molí d'en Frigola són elements del municipi que formen part de la Zona d’Interès Etnològic de les Gavarres, declarada per la Generalitat de Catalunya al 2011.

 

No et perdis...

 

Una visita al monestir de Sant Miquel de Cruïlles, un exemple d’antic petit cenobi de comunitat extingida però d’edifici ben conservat.

 

Què fer...?

 

Una passejada pels vells nuclis medievals que formen el municipi sota una atenta mirada.

 

Quan anar-hi...?

 

Si anem el primer diumenge de març a Cruïlles podrem gaudir de la Senglanada, un àpat col·lectiu en el qual es menja, sobretot, senglar.

 

Voltants...

 

A prop del municipi trobem altres municipis que formen part del Consorci de les Gavarres, con Madremanya, la Bisbal, Sant Martí Vell o Celrà. Trobaràs tots els itineraris per les Gavarres i les seves rodalies a l’app de Natura Local!

Téléphones de contact

Informació Ajuntament
972 64 05 73
Emergències
112
CAP La Bisbal d'Empordà
972 64 38 08
Farmàcia de Cruïlles
972 64 32 84

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Es mostren 1 - 10 de 19
 • Filter by type
  Thème