Torrebesses
Torrebesses
Al voltant de Torrebesses
Revenir

Torrebesses

Destin
12/03/2019
Fichier

La présentation

El secà de la pedra seca

Torrebesses és un municipi situat al sud-est de la comarca del Segrià, al límit de l’actual comarca administrativa de les Garrigues, a la zona de les anomenades Garrigues històriques. Conjuntament amb la resta de municipis del sud de l’actual Segrià, forma part de la marca turística del Segrià Sec, amb un clar exponent de donar valor al paisatge cultural de secà de la zona i als productes tradicionals que se n’obtenen. El terme de Torrebesses s’estén des del tossal de la Carbonella, a 472 m d’altitud, cap al nord, formant petites valls envoltades de tossalets i altiplans poc alçats, en una zona de transició entre les Garrigues més trencades i el Segrià més planer. El principal curs d’aigua, de minsa captació fluvial, el forma la Vall Major, que prové del poble de Granyena i de les Garrigues Altes.

La població del municipi s’agrupa tota en un sol nucli, el de Torrebesses pròpiament dit, en lenta però clara disminució des del segle passat, tot i que sempre ha estat més aviat continguda, no superant mai el miler d’habitants, en consonància amb els migrats i esforçats recursos que la zona podia donar. Actualment agrupa uns 290 habitants (2018).

El medi físic i el paisatge vénen marcats per un terreny semiàrid, de clima continental, moderadament ondulat per una gran munió de torrenteres i petites valls ocupades bàsicament pel conreu de l’olivera i els ametllers, i dels cereals a les zones més planeres, que s’enfila per les espones de pedra seca tossals amunt, formant un bell paisatge ancestral. La vegetació dominant són les garrigues i les timonedes, típica vegetació del secà més eixut, tot i que també podem trobar petites bosquines de pi aïllades.

El municipi és d’economia clarament agrícola, amb una llarga tradició en l’olivera i la producció d’oli i ametlles, tot i que comencen a despuntar algunes iniciatives innovadores, com el cultiu del festuc, i les vinculades amb el turisme cultural.

Pel poble i pel terme de Torrebesses s’han sabut conservar els principals vestigis històrics i culturals, com el palau renaixentista de Casa Gort; cases pairals; l’església romànica de Sant Salvador, amb un interessant retaule de pedra policromada; la inacabada església nova; el castell palau, així com el santuari de Sant Roc, l’antic molí d’oli del Bep del Canut i preuats elements de pedra seca, als afores del poble.

El esdeveniments festius més importants són les festes majors d’estiu i d’hivern, per Sant Salvador, a l’agost, i per Sant Sebastià, al gener, respectivament; la festa de les Dones i el Carnaval, entre febrer i març, i la Festa de la Primavera, durant la primera quinzena de març.

Ne le manquez pas

Una visita al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i a l’antic molí d’oli del Bep de Canut, espais a on ens impregnarem del millor llegat popular del poble.

Quand y aller

La millor època per anar-hi és a la primavera, quan el clima és més benigne i quedarem gratament perfumats per les nombroses timonedes dels seus rodals.

Si hi anem entre el novembre i el desembre coincidirem amb la collita de l’oliva, un dels moments cabdals del poble i del calendari agrícola de l’olivera.

Que faire

Una visita al Museu Local Josep Jané i Pediu, amb una interessant col·lecció etnològica d’eines i antics objectes de procedència popular.

Una passejada per visitar alguns dels nombrosos elements de pedra seca escampats pels voltants del poble de Torrebesses.

Le saviez-vous?

Al llarg i ample del terme municipal de Torrebesses hi ha més de 200 elements catalogats fets mitjançant la pedra seca, un dels vestigis de l’antiga activitat rural del pagesos de la zona, sens dubte un dels millors exemples de bona conservació a nivell de la comarca i del país.

Autour de

A prop de Torrebesses podem fruir també del poble de la Granadella, epicentre de la cultura de l’oli a la zona, també amb propostes de descoberta de l’entorn a l’app de Natura Local.

Al bell mig del sud del Segrià, passat el poble veí de Sarroca de Lleida, podrem visitar l’espai d’interès natural d’Utxesa, on l’embassament provinent del canal de Seròs, de la Vall Major i del Secà constitueix una zona humida d’especial interès per a l’observació d’aus.

Téléphones de contact

Ajuntament
973 12 60 59
Consultori mèdic
973 12 63 12
Farmàcia
973 12 61 01
Autobusos Lleida
900 10 68 48

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Torrebesses

  • Activité et difficulté
    À pied
    À vélo
    À cheval
  • Filter by type
    Typologie
    Type de terrain
    Thème

Aucun résultat

Les visites

Que voir à: Torrebesses

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Torrebesses

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat