Revenir

Gronxador de Castellnou

Route POI
Arquitectura
Fichier

Introduction

Ens trobem al turó dels Cellers, talaia privilegiada i amb una panoràmica espectacular. Del paisatge que ens envolta destaquem un punt que ens crida especialment l’atenció, es tracta de la torre de Castellnou, bé cultural d’interès nacional, ubicada al turó de la Torre.

Encara que alguns estudiosos han especulat que podria ser el castell nou que fou construït després de la destrucció del castell d’Or per part de les tropes d’al-Mansur l’any 999, arran de la recuperació de l’antiga rectoria de Sant Andreu com a cementiri municipal, tot sembla indicar que el castell nou era aquell i no pas la torre que tenim al davant.

Segons sembla, aquesta torre data de mitjan segle X, llavors anomenada castell del Buc. Es va concebre més com una torre de guaita que no com a refugi pels habitants del Buc.

Es tracta d’una gran torre circular, la qual encara conserva uns dotze metres d’alçada, amb uns murs de fins a dos metres i mig a la seva base. Aquest fet no deixava gaire espai per a la seva habitabilitat, fet que confirma la seva funció de controlar el territori i no pas la d’aixoplugar habitants de la zona davant possibles atacs enemics.

Images