Rutes Gaià_Bages_Natura_Geocaching
Gaià_Bages_Natura_Geocaching
Rutes Gaià_Bages_Natura_Geocaching
Rutes Gaià_Bages_Natura_Geocaching
Revenir

Gaià

Destin
01/12/2021
Fichier

La présentation

Terra de transició entre paisatges forestals i agrícoles

Gaià és un municipi situat al nord de la comarca del Bages, on fa frontera amb els pobles berguedans de Puig-reig (nord i oest) i Santa Maria de Merlès (nord i est). Al sud-est limita amb el terme municipal d'Avinyó, i al sud amb Sallent i Balsareny. El riu Llobregat, situat a l'oest, és el límit natural del terme amb els municipis de Navàs i Puig-reig.

Dins el terme hi trobem dos nuclis de població rellevants, el del poble de Gaià, on hi ha l'ajuntament i l'església parroquial, i el nucli de Galera, on hi ha més habitants, situat al sud-est. Prop del poble de Gaià hi ha dos nuclis més, El Pla del Forn i El Raval, mentre que al centre del terme municipal hi ha Sant Esteve de Vilaramó.

El territori és muntanyós i podem dividir-lo en dues parts, la zona nord-oriental, més elevada, amb unes altituds mitjanes entre els 500 m i 700 m, i la sud-occidental, amb unes altituds mitjanes més baixes, entre els 300 m i 500 m.
La muntanya mitjana i la influència del clima mediterrani, fan que hi trobem una vegetació de transició, en què hi predominen extensos boscos de blanc i pinassa. El paisatge és principalment forestal, amb clapes amb camps de conreu i masies disseminades pel territori.

Hi ha diversos torrents i fonts dins el municipi, però també rieres, sent la riera de Gaià la més destacable, ja que travessa tot el terme de nord-est al sud-oest. La riera de Merlès també la trobem, però va resseguint el límit occidental del terme municipal, fins a desaiguar al riu Llobregat.

La població de Gaià supera per poc els 180 habitants, dels quals gran part s'ocupen en el sector industrial, els serveis, i en menor quantitat també hi ha persones dedicades a l'agricultura i la ramaderia.

Gaià té un ric i extens patrimoni arquitectònic, amb fins a 70 masies i cases de pagès comptabilitzades, 6 esglésies, antics molins, i algunes construccions en pedra seca com barraques. Però també hi trobem jaciments arqueològics, fonts, tot i que algunes s'han perdut, i patrimoni immaterial com les fires i festes majors.

Pel que fa a les celebracions del municipi, hi ha els aplecs de Santa Àgata (el primer diumenge de febrer), l'aplec de primavera de Sant Esteve de Vilaramó (el segon diumenge de maig).
La festa Major de Galera se celebra el primer cap de setmana de juliol, mentre que la festa Major de Gaià se celebra el primer cap de setmana de setembre.

Natura 2000 EIN

Ne le manquez pas

La visita al turó de Santa Àgata ofereix unes vistes molt àmplies del territori, però no només això, ja que hi ha localitzats jaciments arqueològics de fins a tres períodes diferents.

Quand y aller

L'últim cap de setmana del mes de maig se celebra la Fira Mercat Galera Vell, un esdeveniment lúdic, i sociocultural en què s'exposen i venen objectes antics i de col·leccionisme als carrers del nucli urbà de Galera.

L'activitat es concentra principalment durant tot el matí, i al migdia es fa una arrossada popular al bosquet del costat de les antigues escoles. En moltes ocasions el dinar acaba entrada la tarda amb un ball popular.

Que faire

Exploreu el paisatge i entorns naturals de Gaià, un territori de transició entre la mitja muntanya i els ambients mediterranis.

Una part del terme corresponent a la zona de llevant, el trobem inclòs com a espai natural protegit dins la Xarxa Natura 2000, formant part de l'àmbit anomenat Riera de Merlès.

Fora d'aquesta àrea protegida podem trobar però, turons emblemàtics com el Serrat de l'Àliga, la serra de Vilagaià o el serrat de Puig Gaiart.

Le saviez-vous?

Al mas Vilagaià, a la zona coneguda com el Pla del Forn, en l'època moderna, es va crear una colònia agrícola que va portar fins a 25 famílies, que reberen cases i terres, l'objectiu era conrear la terra per produir oli i vi.

Però a Gaià segles enrere ja se n'havia fet de vi i oli,, i així en donen testimoni la tina i el receptacle alt medievals excavades a la roca que hi ha a ca l'Obradors.

El receptacle, s'utilitzava per premsar olives!

D'aquest patrimoni rural també ho són els forns d'obra, els forns de calç i els forns de ginebró.

Autour de

A prop de Gaià podem continuar descobrint llocs amb els itineraris que trobem a l'app de Natura Local als municipis de Viver i Serrateix, Avià o Montmajor a la comarca del Berguedà, o bé anar cap a Osona a Lluçà i Alpens, una altra opció a la comarca del Bages és anar a Sallent, Calders, Santpedor, Súria o Casserres.

També podeu seguir part del GR 176 (Ruta de les 20 ermites entre el Berguedà i el Bages) o bé del GR 4 (Ruta de Puigcerdà a Montserrat).

Téléphones de contact

Ajuntament de Gaià
938 390 151
Emergències
112
Autocars Sagalés
902 130 014
Local socio-cultural de Galera
938 390 151

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Gaià

  • Activité et difficulté
    À pied
    À vélo
    À cheval
  • Filter by type
    Typologie
    Type de terrain
    Thème

Aucun résultat

Les visites

Que voir à: Gaià

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Gaià

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat