Zurück

Sant Martí Xic

Visit
Architektur
Datenblatt

Beschreibung

Sant Martí Xic i les ruïnes del castell de Voltregà, formen el conjunt més antic i de més càrrega històrica de tot el Voltreganès.

El 1097 surt per primera vegada esmentada l’església de Sant Martí, juntament amb les de Santa Cecília i de Sant Hipòlit. També anomenat Sant Martí del Castell, ens ha arribat fins als nostres dies amb l’adjectiu de "Xic" el qual sembla anar més referit a la contraposició d’aquest petit temple al de Sant Martí de Sobremunt, més que no pas a la creença popular de que es tracti del temple romànic més xic de Catalunya. Així doncs, el castell i l’església varen ser els dos pilars fonamentals per organitzar aquella societat naixent i aquest va ser l’origen del Voltreganès, i per tant, de les Masies de Voltregà. 

Les Runes del Castell de Voltregà

La primera menció escrita del castell de Voltregà és de l’any 902. Cal situar el castell en l’estratègia d’afinament territorial bastida per Guifré el Pelós per tal d’assegurar el control i l’estructuració del comtat d’Osona. A partir de la seva existència, els voltreganesos que ja poblaven aquella zona, quedaren vinculats a una estructura ordenadora del territori. Paral·lelament a l’estructuració del comtat s’anava bastint una segona estructura eclesiàstica: el bisbat i les parròquies. El terme de Voltregà va comptar inicialment amb tres esglésies: Sant Martí Xic, Sant Miquel d’Ordeig i Santa Cecília.

 

Adresse

castell de Voltregà
Bilder
Bewertungen
Noch keine Bewertungen vorhanden
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen