Vistes de Vinyoles
Sant Esteve de Vinyoles
Carrer de la Gleva
Accés a la Casa Forta el Despujol (ajuntament)
Vistes de la Gleva
Zurück

Les Masies de Voltregà

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Entre el Ter i el primers contraforts de l’altiplà del Lluçanès

El terme municipal de les Masies de Voltregà el trobem al nord-oest de la plana de Vic, entre el curs del riu Ter, en una zona de forts meandres, i els primers relleus que acabaran per formar les terres altes del Lluçanès

El terme comprèn els nuclis de la Gleva, Vinyoles, el Poble-sec i el Despujol, a on es concentra la major part dels seus gairebé 3.200 habitants, tot i que també trobem altres veïnats dispersos més petits com Borrissola, Can Bondia, Conanglell, el Pou, Gallifa, Quintanes i Sant Miquel d'Ordeig, a més de la Colònia Lacambra, vora el Ter. Tot i la dispersió dels nuclis, la base remota medieval de la seva unitat és el castell de Voltregà, que trobem a un extrem del terme al capdamunt d’un cim a 854 m d’altitud. També destaquen una colla de masies històriques, d’on surt el topònim. El municipi, però, no es va formar fins cap a principis del segle XIX després de segregar-se del de Sant Hipòlit de Voltregà, quan formaven part del Comú de Voltregà.

El paisatge és format bàsicament per un paisatge agroforestal amb roure martinenc, que trobem per la inversió tèrmica típica de la plana, i clapes d’alzines en indrets més assolellats i altívols. Hi ha també alguna zona de pi roig i boscos de ribera, sobretot a la vora del Ter. Els principals conreus són l’ordi i farratges per a la ramaderia, que hi té un cert pes econòmic, tot i que també hi trobem un cert sector industrial.

Les dues festes majors més celebrades són la dels dos nuclis més grans, Vinyoles i la Gleva, però també son dignes d’esment la Festa dels Tonis del Voltreganès, per Sant Antoni Abat, i l’aplec de Sant Martí Xic, al segon diumenge del mes de novembre.

 

 

Sabies que...?

 

Tant de Sant Esteve de Vinyoles com del santuari de la Gleva, en són conegudes les estades que en va fer Mn. Jacint Verdaguer, llocs on diuen que va escriure part de la seva obra. A Vinyoles hi va plantar un llorer que encara viu, actualment més que centenari.

 

No et perdis...

 

El valuós bosc de ribera i hàbitat humit molt ben conservat de l’illa del Sorral al meandre de Gallifa del Ter. L’illa del Sorral o de Gallifa és de les poques illes fluvials de l’Alt Ter, i una de les més ben conservades.

 

Què fer...?

 

Visiteu el Museu del Coure, únic a Europa en la seva especialitat, al recinte de la fàbrica de la Farga, una indústria que ha donat molta empenta al municipi.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels volts de Sant Antoni, al gener, podrem gaudir de la Festa dels Tonis del Voltreganès, amb un passant dels Tres Tombs amb cavalls i carros antics. 

 

Voltants...

 

A Orís podem comprar, quan en sigui l’època, la famosa patata del bufet, una de les millors patates de Catalunya.

Podem visitar Torelló, Manlleu i Vic, capital de la comarca, totes tres poblacions molt properes i amb un gran patrimoni cultural per visitar.

Al llarg del riu Ter a la comarca d’Osona, podem seguir la Ruta del Ter, que també trobareu a l’app de Natura Local, promocionada pel Consorci del Ter.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 857 00 28
CAP
93 857 09 87
Consultori mèdic Vinyoles
93 850 48 45
Farmàcia a Vinyoles
93 859 13 94
Farmàcia a Despujol
93 850 23 96
Bus Rovira
93 857 07 04

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Les Masies de Voltregà

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Les Masies de Voltregà

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Les Masies de Voltregà

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thema