Vista a Rajadell. Bages.
Nucli antic de Rajadell.
Mas el Forn i Santa Llúcia. Rajadell. Bages.
Vista a Rajadell. Bages.
Nucli antic. Rajadell.
Zurück

Rajadell

Schicksal
02/07/2019
Datenblatt

Präsentation

Al mig del pas natural entre el Bages i la Segarra

Rajadell és un municipi situat al sud-oest de la comarca del Bages gairebé en contacte amb l’Alta Segarra o Segarra històrica conformant una certa via de pas entre Manresa i la comarca de la Segarra, seguint, en part, el pas de la riera de Rajadell. A banda i banda de la vall, on està situat el nucli que dóna nom al municipi, s’enfilen lleugerament els vessants que conformen, sobretot cap al sud, gran part del terme, fins a assolir els 882 m d’altitud del Cogulló, el punt més alt de la zona, ja al límit amb el terme de Castellfollit del Boix.

La població es troba lleugerament dispersa en diferents nuclis i veïnats, tot i que també trobem els veïnats de l’Estació, les Casetes, Monistrolet, Molins i Can Servitge, agrupant una població lleugerament creixent d’uns 550 habitants (2019). També hi ha un cert nombre de població disseminada vivint en algunes de les antigues masies de la zona.

El medi físic i el paisatge venen marcats per la vall de la riera de Rajadell i el paisatge agroforestal, abundant les boscúries de pi i els conreus de cereals.

L’espai ve marcat per una economia agrària tradicional marcada per l’abundància de vinya fins a l’arribada de la fil·loxera, moment de certa decadència. L’arribada del ferrocarril, a la segona meitat del segle XIX, dóna a l’indret un cert dinamisme. Al llarg del segle XX va haver-hi petites iniciatives industrials i la reconversió de l’agricultura, centrada ara en el conreu del cereal i altres fruits de secà. També es produeix el fenomen de la segona residència i l'estiueig de gent provinent de Manresa i altres grans ciutats metropolitanes.

El principal llegat patrimonial de la zona són alguns dels seus antics masos, alguns amb origen medieval documentat; alguns interessants elements d’arqueologia industrial en l’àmbit rural, com el forns d’obra, les teuleries, les sínies i els molins; la conservació del nombroses tines, que mostren el fort pes de la vinya i la producció de vi en el passat, així varis elements arquitectònics realitzats seguint el mètode de la pedra seca, com les anomenades barraques de vinya. També destaca, a nivell històric i arquitectònic, el castell de Rajadell i l’església de Sant Iscle i Santa Victòria.

Els esdeveniments festius i culturals més interessants són la Festa de Sant Sebastià, el tercer cap de setmana de gener; les Caramelles, per Pasqua; la Festa Major de Monistrolet, el primer diumenge de maig, la Festa Major de Sant Iscle i Santa Victòria, el segon i tercer cap de setmana de novembre, la Mostra de Productes de la Terra, Campus Gospel Rajadell, primer cap de setmana de juliol.

Verpassen Sie es nicht

La visita guiada que s’organitza des de l’Ajuntament els dissabtes i diumenges pel nucli antic i la vila Romana de Rajadell. Truca-hi abans d’anar-hi.

Wann gehen

Recomanem anar-ho tot l'any, però si hi anem cap al mes d’abril o maig, depenen de l’any, podreu coincidir amb la Mostra de Productes de la Terra que es porta a terme al nucli antic.

Was zu tun ist

Una visita al conjunt de Sant Amanç de Viladés i al nucli antic, caminades, ...

Wussten Sie das?

El molí de l’Oli de Rajadell és un dels exemplars de molí d'oli de pedra que encara està en funcionament en l'actualitat, i, per tant, és un dels pocs molins d'oli tradicionals que continuen treballant a Catalunya. Està situat al barri dels Molins i pertany a la cooperativa Agropecuària de Rajadell S.C.C.L.

Um

A prop de Rajadell podem visitar el monumental castell de Boixadors i la seva capella, ubicats a dalt d’un turó dominant tota la contrada. S’hi fan visites guiades trucant abans a l’Ajuntament de Sant Pere Sallavinera. També podeu visitar el castell de Castellar (Aguilar de Segarra).

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 836 80 26
Oficina de Turisme
93 836 82 54
Consultori mèdic
93 836 80 44
CAP Sant Joan de Vilatorrada
93 872 67 50
Farmàcia
93 836 90 73
Autobusos Castellà
93 874 68 00
Tren
900 41 00 41

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Rajadell

  • Aktivität und Schwierigkeit
    zu Fuß
    Mit dem Fahrrad
    Zu Pferd
  • Filter by type
    Typologie
    Tipus de terreny
    Thema

Keine Ergebnisse

Besuche

Was in zu sehen: Rajadell

  • Filter by type
    Thema

Keine Ergebnisse

Dienste

Was zu tun ist: Rajadell

  • Filter by type
    Thema

Keine Ergebnisse