Präsentation
Al cor de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Vilanova de Sau es troba al bell mig de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, a l'est de la comarca d'Osona. Gaudeix d'un entorn privilegiat, i uns paisatges bonics i singulars, de relleus tabulars i cingleres amb roques de diferents colors, petites zones agrícoles i boscos.
El terme municipal també inclou la colònia de Sant Romà de Sau i les caseries de Sant Andreu de Bancells i de Sant Pere de Castanyadell.
Al nord limita amb Tavertet, a l'est amb Rupit i Pruit i Sant Hilari Sacalm, al sud amb Espinelves, al sud-oest amb Sant Sadurní d'Osormort i a l'oest amb Tavèrnoles i les Masies de Roda.
El municipi pot dividir-se en dos grans sectors, el de la vall del Ter, amb el pantà i l'antic poble de Sau; i el que comprèn l'espai muntanyós des de la Gavarra a la part baixa de la Riera Major, incloent-hi les rieres de Castanyadell i la de Can Faire.
A l'oest trobem l'àrea més humanitzada i agrícola del terme, tocant amb la plana de Vic, on hi ha l'espai d'interès natural de Savassona.
La part més oriental del terme està ocupada per l'alzinar muntanyenc, la resta queda dins el domini de la vegetació eurosiberiana. Trobem boscos caducifolis, principalment de roure martinenc amb boix. La riera Major crea també ambients ecològics de ribera, aportant riquesa biològica.
Per la seva situació, relleu, varietat climàtica i riquesa en aigua, el terme presenta una important biodiversitat, trets geològics i qualitat paisatgístics de primer ordre. El 2004 el municipi va passar a formar part de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Un aspecte climatològic a tenir en compte en determinades èpoques de l'any, és lel fenomen meteorològic de la inversió tèrmica, que genera les boires baixes i els misteriosos i bonics mars de núvols.
Tot i que els primers testimonis d'humans a la zona són de fa deu mil anys, trobats a la cova del Cingle Vermell, el primer assentament estable documentat és de l'any 917 i està relacionat amb el castell de Corneli.
El poble de Vilanova de Sau data de principis del segle XI amb la fundació de l’església de Santa Maria (1025), però la zona ja estava habitada des de molt abans, tal i com ho testimonien importants jaciments del Paleolític i del Neolític (15000-1000 aC), ibèrics i romans. A més de notables restes arqueològiques d’art civil i militar com, la domus del Pi (segles IX-X) o el castell de Cornil (segles XI-XII), sense oblidar les magnifiques mostres d’art romànic a les esglésies de Santa Maria de Vallclara, Sant Andreu de Bancells, Santa Maria de Vilanova, Sant Romà de Sau i el Pont de Malafogassa.
Actualment Vilanova de Sau té una població d’uns 300 habitants, i principalment s’ocupa en el sector del turisme, majoritàriament en els allotjaments rurals i les activitats nàutiques relacionades amb el pantà.
Verpassen Sie es nicht
Visita al pantà de Sau.
Amb la construcció de la presa l'any 1962 per la producció hidroelèctrica, el pantà submergí el poble de Sant Romà de Sau, la seva església romànica i el pont romànic.
Actualment el pantà s'aprofita per practicar activitats nàutiques com la navegació en caiac, o amb altres embarcacions recreatives. Però també és un lloc ideal per contemplar els cingles de colors rojos i grisos de Tavertet.
Segons el nivell del pantà es pot veure i tocar el característic campanar romànic de l'antic poble de Sant Romà de Sau.
Wann gehen
El primer diumenge de juny se celebra la Fira d'herbes remeieres, amb diverses parades i activitat comercial al voltant de les plantes medicinals, la salut, la cosmètica, la gastronomia, etc.
També hi ha organitzades d'altres activitats relacionades com, conferències, tallers, una ruta botànica, i concursos diversos.
Cada any es va consolidant més i més aquesta fira, amb un canvi de tendències i gustos, ja no només donant importància al consum de plantes aromàtiques i medicinals, on hi ha un munt de descobriments per altres aplicacions. Actualment també hi podrem trobar molts productes amb noves combinacions relacionats principalment amb les tisanes i les infusions.
Was zu tun ist
Des de Natura Local proposem diverses rutes a Vilanova de Sau que us permetran conèixer el patrimoni natural del municipi i els seus voltants.
La ruta proposada del GR2-de Vilanova de Sau a Sant Llorenç del Munt passa pel Salt de la Minyona, un mirador que val molt la pena d’anar-hi per tenir vistes panoràmiques del Matagalls, les Agudes, les Guilleries, els cingles de Tavertet, el poble de Vilanova de Sau i fins i tot el Pedraforca.
Si no es fa la ruta, podeu arribar-hi per la carretera que hi ha entre Folgueroles i Vilanova de Sau, abans de passar pel pont del Vent, hi ha una pista amb un rètol indicatiu. Aquesta puja als Munts i és apta per a vehicles.
Wussten Sie das?
Amb la construcció de la presa i l'embassament de Sau, també va quedar submergit un dels ponts més bonics i espectaculars que travessava el riu Ter, l'anomenat pont de Sau. El pont comunicava el camí ral amb Vilanova de Sau, i es va construir entre els anys 1390 i 1412. Aquest té cinc arcades i quatre pilastres amb les bases en esperó, i encara es pot veure la part superior del pont en forma d'esquena d'ase reflectida a les aigües.
Um
Hi ha una àmplia oferta d’activitats i llocs per visitar als voltants de Vilanova de Sau, des dels cingles de Tavertet amb les vistes panoràmiques, a la casa Museu Verdaguer a Folgueroles, o un parc d’aventures a l’Esquirol.
Però també podeu conèixer com funciona una casa de pagès tradicional a Taradell, o visitar un parc arqueològic a Tona, o el Castell de Montesquiu.
El monestir de Sant Llorenç a sant Julià de Vilatorta també és una possible visita molt interessant.
Wenden Sie sich an Telefone
Links von Interesse
Portal d'informació de l'ajuntament de Vilanova de Sau
Portal de la Diputació de Barcelona amb informació epecífica de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Portal web amb informació turística de la comarca de La Selva