Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Zurück

Gavà

Schicksal
11/06/2021
Datenblatt

Präsentation

Entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat

Gavà és un municipi de la comarca del Baix Llobregat situat a l'oest del delta del Llobregat i al sud-oest de la comarca, on entra en contacte amb la del Garraf. El seu terme municipal s'estén des del litoral i fins als contraforts del massís del Garraf.
Al nord-est limita amb el terme municipal de Sant Climent de Llobregat, i a l'est amb Viladecans, mentre que a l'oest, ho fa des del litoral cap al nord, primer amb Castelldefels, Sitges (comarca del Garraf), i finalment amb Begues, ja més al nord.

El poble de Gavà és el cap del municipi, però el terme compta amb el raval de Ca n'Espinós i diverses urbanitzacions.
Gavà té tres zones geogràfiques ben diferenciades, la costanera o de platja, la zona urbana, i una darrera de forestal. La de platja abraça part del delta del Llobregat i el seu Parc Agrari, amb l'estany de la Murtra, el més petit que es pot visitar dels espais naturals del delta del Llobregat, i declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus des del 2006.

De la zona forestal de Gavà, cal dir que una tercera part del seu terme està inclòs dins el Parc del Garraf.
La zona més muntanyosa del municipi es troba al nord i a l'oest, on hi ha cims que sobrepassen els 500 m d'altitud, allà hi neixen rierols que van a parar a la riera dels Canyars. Un altra riera important de Gavà és la riera de les Parets o de la Sentiu, que passa pel cap del terme.

Ocupa una superfície de 31 km2, on viu una població de 47.000 habitants, aquests principalment s'ocupen en el sector dels serveis (turisme i estiueig sobretot), seguit de la indústria, i finalment de l'agricultura. L'activitat agrícola que es manté, es concentra a la zona de les Sorres, o de la plana de la Marina, on hi ha sòls molt fèrtils cultivats amb regadius per fer sobretot hortalisses: carxofes, enciams, espinacs i, sobretot, espàrrecs de gran qualitat.

El centre urbà de Gavà conserva el seu nucli antic amb un entramat urbà dels segles XVI, i XVII, però experimentà successives ampliacions amb diferents ravals. A principis del s. XX va sortir dels seus límits antics, creixent fins a l'actualitat, en què hi ha un continu urbà amb la ciutat de Viladecans.
L'extensa història d'aquest territori es reflecteix en el seu riquíssim patrimoni, ja que hi trobem elements ja des de l'època del neolític (Can Tintorer), passant pels ibers (poblat del Turó del Calamot), els romans, o també vestigis medievals (ruïnes del castell d'Eramprunyà i ermita de la Mare de Déu de Bruguers). En el Museu de Gavà trobarem alguns dels objectes més valuosos d'aquest patrimoni.

Gavà té una bona colla d'entitats culturals, cíviques i esportives, en destaquen la Societat Coral la Igualtat (1895), l'Agrupació Fotogràfica, la Unió Muntanyenca Eramprunyà, el Casal Municipal de Cultura "American Lake", i el Club de Futbol Gavà.
La festa major d'estiu és la més destacable del municipi, i se celebra, al mes de juny, coincidint amb el dia de Sant Pere, mentre que al desembre se celebra la festa major de Sant Nicasi. Destaquen però d'altres esdeveniments culturals al llarg de l'any com el ball de la tornaboda per carnaval, aplecs, fires i festivals.

Natura 2000 EIN

Verpassen Sie es nicht

El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un modern centre d'interpretació de les mines neolítiques de Gavà, les mines en galeria més antigues d'Europa, dedicades a l'explotació de la variscita. Els miners i mineres reutilitzaren algunes cavitats per enterrar-hi els morts, acompanyats de rics aixovars. Es tracta d'un jaciment únic i referent a Europa, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, on encara avui en dia s'excava a la cerca de tresors.

El Museu de Gavà, compta amb una valuosa col·lecció d'objectes i aixovars funeraris originals trobats a les mines prehistòriques de Gavà, que es mostren en la seva exposició permanent.

La vocació principal del museu és la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni històric i natural de l'entorn, amb especial dedicació al jaciment miner de Can Tintorer.   El seu jardí botànic amb 800 metres quadrats, s'aprofita per fer una mostra de les diverses comunitats vegetals característiques del Garraf, les comunitats de la plana deltaica, i els conreus d'horta.

Wann gehen

Fira d'Espàrrecs, pels volts de l'últim cap de setmana d'abril.

Amb una mitjana de visites que sobrepassa les 30.000 en cada edició, la Fira és la mostra agrícola, comercial i gastronòmica per excel·lència de Gavà. A més de conservar la seva vessant agrícola, element identificatiu d’aquesta mostra (amb les paneres artístiques, amb productes del camp i els lots d’espàrrecs) la Fira incorpora altres sectors com el comercial i la restauració, sota el paraigua de la interacció amb la ciutadania. Mostra d'això és GastroGavà, l’espai gastronòmic de la Fira on els restauradors locals ofereixen al públic la seva oferta culinària amb aquest conreu emblemàtic com a protagonista.

Festival Internacional de Titelles.

Aquest esdeveniment cultural s'ha convertit en un punt de referència tant pels habitants de Gavà, com en el circuit internacional d'aquest tipus d'espectacles. Hi ha mostres nombroses d'actuacions repartides per diferents espais de la ciutat, així com una fira d'artesans, exposicions i debats relacionats amb el sector.

 

Was zu tun ist

Recórrer el terme municipal de Gavà, tant per entorns urbans, com per paratges naturals, ens permetrà conèixer un territori habitat des de fa sis mil anys, amb paisatges mediterranis, racons històrics, edificis singulars, zones naturals, barris, arquitectura, curiositats i personatges, etc.

Descobriu el seu passeig Marítim singular dotat amb un premi FAD, així com les dunes del seu litoral. Enfileu-vos a la serra de les Ferreres, i descobriu el Garraf negre, o visiteu el refugi antiaeri de la Rambla...

Wussten Sie das?

Gavà gràcies a la feina constant i innovadora feta pels seus pagesos durant dècades, han aconseguit tenir un producte gastronòmic local de gran qualitat encara en evolució.

Es tracta dels espàrrecs cultivats a la zona de Les Sorres (Delta del Llobregat). Aquestes terres sorrenques i humides afavoreixen l'obtenció d'un fruit amb personalitat pròpia, més prim, un punt més amarg i més saborós, reconegut en moltes taules.

Aquest producte és tan bo i reconegut, que durant el mes d'abril ja des de l'any 1932, se celebra la Fira d'Espàrrecs de Gavà, per tal de fer-ne més difusió i mostrar les seves potencialitats.

Um

El terme municipal està inclòs dins el Parc del Garraf, val la pena anar-hi a conèixer el seu patrimoni, tant natural com cultural.

Si no voleu allunar-vos del parc, podeu anar a visitar el nucli urbà del municipi de Begues, enfilat al massís del Garraf. El barri de la Rectoria amb les seves cases baixes, l'església, i els edificis de la rectoria i de Can Vendrell, és molt agradable per passejar-hi.

Aprofiteu la proximitat amb Viladecans per visitar el seu nucli urbà, i algun dels seus edificis singulars com, la Torre Roja (s. XIII), la casa de la vila (neogòtic), o la casa de Pilar Moragues (edifici modernista dissenyat per Puig i Cadafalch).

Si us agraden els castells imponents, a Castelldefels podreu anar a visitar el Castell de Santa Maria.

Wenden Sie sich an Telefone

Oficina d’informació turística
932 63 91 00
Ajuntament de Gavà
93 263 91 00
Centre d'Història de la Ciutat
93 263 96 30
Museu de Gavà
93 263 96 10
Parc Arqueològic Mines de Gavà
93 263 96 20
Policia Municipal de Gavà
93 263 91 40
Emergències
112

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Gavà

  • Aktivität und Schwierigkeit
    zu Fuß
    Mit dem Fahrrad
    Zu Pferd
  • Filter by type
    Typologie
    Tipus de terreny
    Thema

Keine Ergebnisse

Besuche

Was in zu sehen: Gavà

  • Filter by type
    Thema

Keine Ergebnisse

Dienste

Was zu tun ist: Gavà

  • Filter by type
    Thema

Keine Ergebnisse