Presentación
Entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat
Gavà és un municipi de la comarca del Baix Llobregat situat a l'oest del delta del Llobregat i al sud-oest de la comarca, on entra en contacte amb la del Garraf. El seu terme municipal s'estén des del litoral i fins als contraforts del massís del Garraf.
Al nord-est limita amb el terme municipal de Sant Climent de Llobregat, i a l'est amb Viladecans, mentre que a l'oest, ho fa des del litoral cap al nord, primer amb Castelldefels, Sitges (comarca del Garraf), i finalment amb Begues, ja més al nord.
El poble de Gavà és el cap del municipi, però el terme compta amb el raval de Ca n'Espinós i diverses urbanitzacions.
Gavà té tres zones geogràfiques ben diferenciades, la costanera o de platja, la zona urbana, i una darrera de forestal. La de platja abraça part del delta del Llobregat i el seu Parc Agrari, amb l'estany de la Murtra, el més petit que es pot visitar dels espais naturals del delta del Llobregat, i declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus des del 2006.
De la zona forestal de Gavà, cal dir que una tercera part del seu terme està inclòs dins el Parc del Garraf.
La zona més muntanyosa del municipi es troba al nord i a l'oest, on hi ha cims que sobrepassen els 500 m d'altitud, allà hi neixen rierols que van a parar a la riera dels Canyars. Un altra riera important de Gavà és la riera de les Parets o de la Sentiu, que passa pel cap del terme.
Ocupa una superfície de 31 km2, on viu una població de 47.000 habitants, aquests principalment s'ocupen en el sector dels serveis (turisme i estiueig sobretot), seguit de la indústria, i finalment de l'agricultura. L'activitat agrícola que es manté, es concentra a la zona de les Sorres, o de la plana de la Marina, on hi ha sòls molt fèrtils cultivats amb regadius per fer sobretot hortalisses: carxofes, enciams, espinacs i, sobretot, espàrrecs de gran qualitat.
El centre urbà de Gavà conserva el seu nucli antic amb un entramat urbà dels segles XVI, i XVII, però experimentà successives ampliacions amb diferents ravals. A principis del s. XX va sortir dels seus límits antics, creixent fins a l'actualitat, en què hi ha un continu urbà amb la ciutat de Viladecans.
L'extensa història d'aquest territori es reflecteix en el seu riquíssim patrimoni, ja que hi trobem elements ja des de l'època del neolític (Can Tintorer), passant pels ibers (poblat del Turó del Calamot), els romans, o també vestigis medievals (ruïnes del castell d'Eramprunyà i ermita de la Mare de Déu de Bruguers). En el Museu de Gavà trobarem alguns dels objectes més valuosos d'aquest patrimoni.
Gavà té una bona colla d'entitats culturals, cíviques i esportives, en destaquen la Societat Coral la Igualtat (1895), l'Agrupació Fotogràfica, la Unió Muntanyenca Eramprunyà, el Casal Municipal de Cultura "American Lake", i el Club de Futbol Gavà.
La festa major d'estiu és la més destacable del municipi, i se celebra, al mes de juny, coincidint amb el dia de Sant Pere, mentre que al desembre se celebra la festa major de Sant Nicasi. Destaquen però d'altres esdeveniments culturals al llarg de l'any com el ball de la tornaboda per carnaval, aplecs, fires i festivals.
No te lo pierdas
El Museu de Gavà, compta amb una valuosa col·lecció d'objectes i aixovars funeraris originals trobats a les mines prehistòriques de Gavà, que es mostren en la seva exposició permanent.
La vocació principal del museu és la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni històric i natural de l'entorn, amb especial dedicació al jaciment miner de Can Tintorer.
El seu jardí botànic amb 800 metres quadrats, s'aprofita per fer una mostra de les diverses comunitats vegetals característiques del Garraf, les comunitats de la plana deltaica, i els conreus d'horta.
Cuando ir
Durant el Festival Internacional de Titelles.
Aquest esdeveniment cultural s'ha convertit en un punt de referència tant pels habitants de Gavà, com en el circuit internacional d'aquest tipus d'espectacles.
Hi ha mostres nombroses d'actuacions repartides per diferents espais de la ciutat, així com una fira d'artesans, exposicions i debats relacionats amb el sector.
Qué hacer
Recórrer el terme municipal de Gavà, tant per entorns urbans, com per paratges naturals, ens permetrà conèixer un territori habitat des de fa sis mil anys, amb paisatges mediterranis, racons històrics, edificis singulars, zones naturals, barris, arquitectura, curiositats i personatges, etc.
Descobriu el seu passeig Marítim singular dotat amb un premi FAD, així com les dunes del seu litoral. Enfileu-vos a la serra de les Ferreres, i descobriu el Garraf negre, o visiteu el refugi antiaeri de la Rambla...
Sabías que
Gavà gràcies a la feina constant i innovadora feta pels seus pagesos durant dècades, han aconseguit tenir un producte gastronòmic local de gran qualitat encara en evolució.
Es tracta dels espàrrecs cultivats a la zona de Les Sorres (Delta del Llobregat). Aquestes terres sorrenques i humides afavoreixen l'obtenció d'un fruit amb personalitat pròpia, més prim, un punt més amarg i més saborós, reconegut en moltes taules.
Aquest producte és tan bo i reconegut, que durant el mes d'abril ja des de l'any 1932, se celebra la Fira d'Espàrrecs de Gavà, per tal de fer-ne més difusió i mostrar les seves potencialitats.
Alrededores
El terme municipal està inclòs dins el Parc del Garraf, val la pena anar-hi a conèixer el seu patrimoni, tant natural com cultural.
Si no voleu allunar-vos del parc, aprofiteu per anar a visitar el nucli urbà del municipi de Begues, enfilat al massís del Garraf. El barri de la Rectoria amb les seves cases baixes, l'església, i els edificis de la rectoria i de Can Vendrell, és molt agradable per passejar-hi.
Aprofiteu la proximitat amb Viladecans per visitar el seu nucli urbà, i algun dels seus edificis singulars com, la Torre Roja (s. XIII), la casa de la vila (neogòtic), o la casa de Pilar Moragues (edifici modernista dissenyat per Puig i Cadafalch).
Si us agraden els castells imponents, a Castelldefels podreu anar a visitar el Castell de Santa Maria.