Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Rutes a Gavà
Volver

Camí de la Sentiu al Castell i font del Ferro

Ruta
16/07/2021
Ficha

Introducción

El camí vell cap a Eramprunyà.

Aquesta exigent ruta ens permet descobrir l'antic camí de la Sentiu al Castell per on es pujava al castell; gaudir dels cingles i formacions rocoses singulars de Bruguers; descansar a la Creu de Terme vora la Mare de Déu de Bruguers i el seu gran roure; tot plegat per un paisatge de grans visuals i un substrat geològic que alterna roques blanques, vermelles i negres.
En definitiva: patrimoni natural, arquitectònic i geològic, tot en una mateixa ruta.

Descarregueu-vos la ruta off-line per poder navegar sense problemes de cobertura.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Mediana
 • Duración
  5 horas 55 minutos
 • Pendiente
  580.00 meters
 • Distancia
  15.80 km
 • Tema
  Geologia
  Arquitectura y medio
  Paisajístico
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Rutes a Gavà

Descripción

El camí vell cap a Eramprunyà.

Sortim del Parc del Mil·lenni, sota el turonet del Calamot i just passar per sobre l'Auditori Marc Grau, travessem la carretera un parell de vegades. Som al Pla de Querat, per un camí planer envoltat d'una pineda de pi blanc amb càrritxs i garrofers esparsos.

Passem pel davant de l'àrea de lleure de La Sentiu (per on tornarem més tard). Passem la carretera i prenem un carrer de la urbanització per seguir-lo fins al final on comença una pista de terra direcció Can Dardena, fins a trobar una cadena que barra el pas als vehicles. (Veieu Consells Traçat)
Una mica més endavant arribem a la bassa i el roure singular catalogat de Can Dardena, i és en aquest punt on la pista fa un giravolt d'esquerres, que nosaltres prenem un caminet a la nostra dreta que marxa proper a la llera del torrent amunt.

Transitem per sota un alzinar espigat ple d'arítjol fins a arribar a les ruïnes de Can Flocant, aquí seguirem a l'esquerra pel PR (blanc/groc), passarem per una antiga rajoleria rural i un pont, ja som al camí de la Sentiu al Castell.
Anem guanyant alçada envoltats de densos arbusts: llentiscles, garrics, aladerns, arboços,  i joves roures i alzines que van recuperant el seu espai als racons més humits.

El camí vermell és ple de rocs, graons de pedra natural, de murets al marge i vestigis de temps passats. Amb l'alçada milloren les vistes de la serra de Can Perers i les Agulles, contraforts del Massís del Garraf. Després d'una entretinguda pujada arribem a les ruïnes de Can Bassoles on ja podem veure el Castell d'Eramprunyà. Tot seguit, el camí  d'Eramprunyà passa a ser una còmoda pista que ens porta fins al Castell entre grans arboços i clapes de roures. En aquesta pista trobem senyals de GR 92 (blanc/vermell) que ens acompanyaran una estona fins a la Font del Ferro, a sota Bruguers.

Dalt el Castell les vistes damunt la plana del Delta del Llobregat i el Garraf són precioses. La baixada serà una mica tècnica, per un caminet trencat entre els conglomerats vermells de Bruguers, amb vistes dels cingles erosionats de sota l'ermita i passant pel costat de la bonica Roca Foradada, fins a arribar a la Mare de Déu de Bruguers, la Creu de Terme i el gran roure. Bon lloc per reposar una estona i omplir aigua a la font.

Ara poden decidir entre seguir la ruta o bé fer una drecera i anar a buscar el camí que passa per sota el restaurant. Heu de baixar a l'aparcament del restaurant i, en una punta ja veureu el caminet que baixa fins a la pista per on retrobareu la ruta.

Si decidim seguir, travessem la carretera de Begues i farem un tomb pels obacs de Bruguers, sota alzinars carbonejats i espigats, passant pel costat de la font de la Salamandra i la del Ferro, (a l'estiu no ragen). Primer el camí és estret i cobert per l'alzinar, però aviat ens mena a una pista direcció Ca n'Amat que, per no passar pel mas, torna a agafar un corriolet estret i solell entre arboços i brucs arboris fins a trobar el fondo del Fangar i de nou, la pista que ens puja a la carretera de Begues.

Travessem la carretera i la pista, que pasa per sota Can Mas, ens encara als cingles vermells erosionats de sota l'antiga ermita de Bruguers. Creuem l'alzinar de la part alta del torrent de les Comes, (on arriba la drecera de sota el restaurant de Bruguers), i entre pins pinyoners i brucs arboris anirem carenejant per un paisatge cada cop més obert, per una pista en suau baixada cap a les pinedes de pi blanc amb llentiscles i càrritxs de la Sentiu i d'aquí al Parc del Mil·lenni de Gavà pel mateix camí que hem començat.

Consejos

TRAÇAT

 • Descarregueu-vos la ruta off-line per poder navegar sense problemes de cobertura.
 • Trobarem senyals de GR (blanc/vermell) i PR (blanc/groc) però nosaltres hem de seguir el track.
 • Podeu començar de l'àrea de lleure de La Sentiu. (us estalviareu un parell de quilòmetres)
 • La pujada pel camí de la Sentiu al Castell és forta.
 • La baixada del Castell a Bruguers s'ha de fer amb molta cura.
 • Tret aquesta pujada i baixada que comentem la resta és per pista o camí fàcil.
 • A l'aparcament del restaurant de Bruguers, sota l'ermita, hi ha un caminet que enllaça de nou amb la pista i la ruta estalviant fer el tomb per l'obac de la urbanització de Bruguers.
 • Una part del recorregut és dins el Parc del Garraf.

AIGUA

 • Font a la Mare de Déu de Bruguers
 • Les fonts de la Salamandra i del Ferro, no sempre ragen i la qualitat de l'aigua no és segura.

PRECAUCIONS

 • Heu d'estar acostumats a caminar.
 • La pujada pel camí de la Sentiu al Castell és continuada i exigent.
 • A la baixada a Bruguers pel caminet cal anar amb precaució. Fàcil relliscar o patir torta de peu.
 • No oblideu portar menjar i aigua. Dalt el Castell o, a Bruguers, són un bon lloc per recuperar forces.
 • Sou a la perifèria del Parc del Garraf. Espai molt sensible.
 • Respecteu la vegetació i el patrimoni arquitectònic.
 • Torneu les deixalles a casa.
 • No se us acudeixi de fer foc.
 • Molta cura si us atanseu a formacions rocoses, en especial a la Roca Foradada, on queda clar que no s'hi pot pujar.

METEO

 • Eviteu els dies de calor i les hores centrals de l'estiu. Hi ha poques ombres.
 • Els dies rúfols espatllen les vistes.
 • El vent és molest a causa de l'exposició oberta dels camins.

TERRENY

 • La pista és compacte i en bon estat.
 • Al camí de la Sentiu al Castell de pujada trobem esglaons i roca natural i terra fluixa.
 • AL camí de baixada del Castell també hi ha esglaons i roca amb terra fluixa.

MATERIAL

 • Calçat còmode adient per caminar.
 • Màquina de fotos.
 • Pals de tresc.
 • Equipament de roba i protecció solar segons època de l'any.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • L'accés al Castell està tancat, i de fora no es veu res. Cal informar-se dels horaris si voleu aprofitar la ruta per acostar-vos-hi.
 • També assegureu horaris si voleu visitar la Mare de Déu de Bruguers.
 • Àrea de lleure de La Sentiu.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Camí de la Sentiu al Castell i font del Ferro

Es mostren 1 - 17 de 17

Pla de Querat

Punto de interes
Medio ambiente
15/09/2021

Entre Gavà i Castelldefels, estem envoltats de petites serres: a la dreta la de Querat amb el turó de Ca n'Espinós, a l'esquerra el turó de Caça-gats i darrera el turó del Calamot. Petits turons que...

Bassa i font de la Sentiu

Punto de interes
Medio ambiente
15/09/2021

La bassa, va ser construïda al segle XVIII per regar els conreus i abeurar el bestiar. S'omple amb aigua de la font, que alhora és el sobrant de la caseta de captació que hi ha uns metres més amunt, a...

L'Alzinar

Punto de interes
Flora
15/09/2021

Els torrents són el millor lloc per endinsar-se a l'alzinar que abans ocupava els obacs d'aquestes serres del Garraf.
En aquest bosc ombrívol, que sovint dificulta el creixement d'altres plantes a...

La rajoleria

Punto de interes
Medio ambiente
30/11/2021

La rajoleria és excavada a les calcàries de la zona, a uns 10 m per sobre de la cota del camí. La infraestructura talla la muntanya, però a la part superior es completa amb maons cuits. Vist en planta...

Pont de la petjada i els brucs

Punto de interes
Flora
15/09/2021

Anem pujant per aquest camí de gresos vermells. És una capa de roques sedimentàries de fa 240 milions d'anys, situades a sota de les calcàries blanques (més modernes) que conformen el massís del...

Camí de la Sentiu al Castell

Punto de interes
Medio ambiente
15/09/2021

Gaudiu de les vistes cap a mar damunt la vall de la Sentiu, on trobareu les masies que hem anat passant; de l'obaga de la serra de Can Perers a les Agulles i el cim de la Desfeta amb la torre de...

Can Bassoles

Punto de interes
Arquitectura
15/09/2021

Arribant pel camí, oliveres, figueres i lledoners deixen clara la influència dels masos en la vegetació que els envolta; fins i tot a l'ornament amb plantes com les agaves o pites.

Aquesta masia, en...

La Roureda

Punto de interes
Flora
15/09/2021

Aquest camí ample que baixa del Castell, va ser obert nou al 1902 també per en Manel Girona, per permetre baixar els carros amb la verema de les vinyes del castell cap a Can Bassoles i avall pel camí...

Castell d'Eramprunyà

Punto de interes
Arquitectura
15/09/2021

El castell és citat per primera vegada l'any 957, tot i que documents posteriors indiquen que ja existia en època del comte Sunyer de Barcelona. Va ser la seu d'un terme (el terme del castell d...

Roca Foradada

Punto de interes
Geología
15/09/2021

Els rasclers, avencs, dolines i coves formades per la dissolució de la pedra calcària són les formes erosives típiques del Garraf blanc del juràssic i cretàcic.

Covetes, alvèols tipus "nius d'abella"...

Ermita de Bruguers

Punto de interes
Arquitectura
15/09/2021

L'Ermita de Bruguers o Mare de Déu de Bruguers és un edifici religiós catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local que s'aixeca al peu del turó del castell d'Eramprunyà i que data del segle XI.

Probab...

Font de la Salamandra

Punto de interes
Fauna
15/09/2021

Passem sota la volta d'alzinar espigat a l'obac de la Roca Bruna de Bruguers. El torrent sec, però frescal i humit sobretot a la tardor i la primavera, quan l'aigua fa regalimar la font i s'entolla a...

Font del Ferro

Punto de interes
Fauna
15/09/2021

La fita de pedres al marge del camí ens indica el punt on agafar el corriol que ens acosta a la font.

Arribem a la font endinsant-nos de nou per l'alzinar cobert de lligabosc. Alzines primes, rebrots...

Mines de ferro Avellaners i roures

Punto de interes
Medio ambiente
15/09/2021

En aquest punt surt, a la dreta, el camí que puja a la tremuja de les Mines de Rocabruna. A l'esquerra el caminet que baixa a la font de l'Avellanosa.

Sí, al torrent del fons del Fangar, que tenim a...

Conglomerat vermell

Punto de interes
Geología
15/09/2021

Cingles sota la Roca del Migdia. Les roques característiques de tota aquesta zona són sorrenques i compactades: gresos i conglomerats de color vermell.
Són roques sedimentàries del període triàsic de...

Incendis

Punto de interes
Paisajes
15/09/2021

Anem baixant i entrem al petit bocí de Garraf negre de l'itinerari. Podeu veure els esquistos per terra i pels talussos. (més foscos o més clars segons els components). Formen part dels materials...

El toixó i els torrents

Punto de interes
Fauna
15/09/2021

La part baixa d'aquest torrent, abans d'unir-se a la riera de Canyars (500 m més avall), és força feréstec, sobretot un cop travessada la carretera de la Sentiu.

Aquí la humitat afavoreix el...

Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Camí de la Sentiu al Castell i font del Ferro

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Camí de la Sentiu al Castell i font del Ferro

 • Filtra por tipo
  Temática

Sin resultados