La Vinícola
Carrer del nucli antic
Vinya tradicional
Camí de Nou Pins
Zurück

Alella

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Vinyes i modernisme entre el mar i la muntanya

El municipi d’Alella es troba a l’interior de la comarca del Maresme al peu de la Serralada Litoral i limítrof amb la comarca veïna del Vallès Oriental. Antigament el seu terme arribava fins al mar, amb el barri de pescadors d’Alella de Mar, però va perdre aquesta condició al segle XIX a favor del municipi veí del Masnou. 

Degut a la seva proximitat amb l’àrea metropolitana de Barcelona, el municipi s’ha vist sotmès en les últimes dècades del segle XX i primeres del XXI a un fort creixement urbanístic i de població. Actualment, entre el vell nucli i algunes urbanitzacions, el cens consta de gairebé 9.700 habitants (2018).

Alella, gràcies a la seva posició geogràfica, sempre ha tingut unes bones terres i un bon clima per a l’agricultura, destacant-ne la vinya i l’elaboració de vins, que han assolit un preuat reconeixement arreu del país, amb denominació d’origen pròpia. La revalorització de la vinya no ha fet més que créixer aquestes últimes dècades amb la plantació de més superfície, la majoria de producció de vins blancs de les varietats de malvasia, picapoll, pansa blanca i roja i garnatxó blanc

Tot i la seva proximitat amb l’àrea més poblada de Catalunya, pràcticament a les portes de Barcelona, Alella té el privilegi, a més de conservar una bona àrea agrícola, de poder gaudir d’un entorn natural protegit  a través de la figura del Parc Natural de la Serralada Litoral, cosa que permet un bon desenvolupament d’activitats sostenibles relacionades amb l’enoturisme i l’ecoturisme.

Conserva el seu més preuat patrimoni, com l’església de Sant Feliu, d’origen romànic, i uns interessants i gens menyspreables edificis, com masies i cases senyorials, les més antigues documentades ja al segle XIV, i cases de residència fetes a partir del segle XIX d’estils modernista i noucentista. També destaca l’edifici de la cooperativa vinícola aixecat al 1906 sota la batuta de l’arquitecte Jeroni Martorell.

El poble destaca pel seu impuls cultural i associatiu fomentat a través de societats i ateneus, com La Constància i La Unió, els Cors d’en Clavé, els grups de teatre i, darrerament, el Casal d’Alella, que acull actualment la majoria d’activitats culturals i recreatives del poble. Cal destacar també la celebració de dues de les festes més cobejades, la Festa de la Verema i l’Aplec de l’Arròs.

 

Sabies que...?

 

La zona vinícola d’Alella va ser una de les primeres zones de Catalunya a assolir la qualificació de zona protegida com a Denominació d’Origen Alella. I és que els seus vins s’ho valen!

 

No et perdis...

 

Un bon tast de vins en alguns dels cellers o esdeveniments sobre el tema que s’hi programen. Cal estar a l’aguait!

 

Què fer...?

 

Una passejada amb bicicleta elèctrica per les vinyes. Informa-te’n a l’oficina de turisme.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan de setembre, podrem gaudir de la concorreguda Festa de la Verema, sens dubte un dels grans esdeveniments anuals del municipi.

 

Voltants...

 

A tocar d’Alella hi ha els municipis de Tiana i Teià, amb altres itineraris per acabar de conèixer aquesta zona de la Serralada Litoral i del Maresme. Els trobaràs a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament d’Alella
93 555 23 39
Policia Local
93 555 24 12
Consultori d’Alella
93 555 03 54
CAP del Masnou
93 555 74 11
Farmàcia Gómez
93 555 16 08
Farmàcia Bernal
93 540 03 83
Farmàcia Martínez
93 540 23 42
Busos Sagalés
902 13 00 14
Taxis a Alella
629 727 293 / 649 919 129 / 659 999 755 / 659 494 043 (adaptat) / 639 134 403

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Alella

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Alella

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Alella

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filter by type
  Thema