Präsentation
Al cor del Collsacabra
Rupit i Pruit és un municipi situat a l’oest de la comarca d’Osona, a la zona natural del Collsacabra, al límit amb les comarques de la Selva i la Garrotxa, al llarg d’un terme allargassat de sud a nord entre les Guilleries i gairebé la Vall d’en Bas i en una zona força muntanyosa marcada pels replecs i cingles de la Serralada Transversal.
Rupit i Pruit, que eren municipis independents, es van fusionar el 1977, creant l’actual. No obstant, la seva orografia muntanyosa sempre ha propiciat un població més aviat escassa. Més enllà del vell nucli compacte de Rupit, la resta de l’actual municipi és en base a una multitud de masos dispersos regularment pel terme, agrupant un total de 280 habitants (2018).
Ha estat tradicionalment un municipi rural dedicat a la petita agricultura, a la ramaderia i, sobretot, als treballs del bosc, tot i que, modernament, el turisme n’és el principal motor, gràcies a la bellesa del seu poble i paratges, amb una bona oferta enfocada cap a l’ecoturisme.
El paisatge del Collsacabra i, per tant, del terme de Rupit, ofereix un equilibri perfecte entre la grandiositat geològica i l'escala humana. Les imponents cingleres que travessen el terme delimiten un altiplà inclinat de nord a sud, delimitat pel nord per la serra de Mateus, curull d’altres petits turons i vessants entre els plans on s’allotgen les velles masies, les pastures i els boscos, tot en una bella harmonia. Les condicions climàtiques, marcades per una temperatura suau i una pluviometria abundant, permeten el desenvolupament de comunitats vegetals pròpies de la muntanya mitjana humida: boscos de caducifolis, com les fagedes als indrets obacs i la roureda de roure martinenc amb boix als solells i terrenys plans. L’alzinar muntanyenc recobreix els indrets assolellats, com els talussos de peu de cingle, convertint-se així en l’única penetració de vegetació eminentment mediterrània dins d’un paisatge clarament centreeuropeu. Igualment, a les fondalades més humides és habitual trobar altres espècies arbòries com el freixe de fulla gran, l’auró blanc o l’avellaner, entre d’altres. El bosc de ribera també és present al llarg de les rieres, que aboquen les aigües en forma de grans salts en arribar als cingles. Els prats de pastura conformen un meravellós mosaic aprofitant les zones planes alternant amb retalls de bosc. La diversitat paisatgística porta a la diversitat ecològica. Aquesta organització genera un seguit de marges de transició entre espais tancats de bosc i espais oberts de camps, aprofitat per un gran nombre d'aus, rèptils, insectes i fins i tot cèrvids com el cabirol.
Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Rupit, cap el 29 de setembre; la Festa Major de Pruit, cap el 30 de novembre; la Festivitat de Sant Llorenç, cap al 9 de maig; l’aplec de Montdois, cinc setmanes després de Pasqua, i el Pessebre Vivent, a finals de desembre.
Sabies que...?
Al nucli antic hi ha vells casals de pedra dels segles XVI al XVIII, molts dels quals amb data i els noms dels fundadors, amb bonics portals i entrades, finestres treballades, balconades de fusta i escuts.
No et perdis...
El salt del Sallent, a prop de Sant Joan de Fàbregues, un dels més impressionants dels cingles del Collsacabra.
Què fer...?
Sens dubte, una passejada pel nucli del poble de Rupit, de gran bellesa, i prolongar-lo fins al salt del Sallent seguint el bonic curs de la riera.
Quan anar-hi...?
Si hi anem a finals de desembre, podem gaudir del Pessebre Vivent de Rupit, de gran participació per part de tot el poble.
Voltants...
A prop de Rupit, podem continuar gaudint dels bells paratges del Collsacabra amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Tavertet i l’Esquirol.
Wenden Sie sich an Telefone
Links von Interesse
Pàgina d'informació turística del municipi de Rupit i Pruit.
Apartat dedicat al Collsacabra del web d'Osona Tour.