Präsentation
Capçalera del Ridaura
Llagostera és un municipi situat a l’extrem sud de la comarca del Gironès, amb el terme més gran de la comarca, abraçant dos espais naturals protegits, les Gavarres, al nord est, i el massís de l’Ardenya-Cadiretes, al sud, enfilant-se en aquest últim cas fins al puig de Cadiretes, dels vessants del qual s’escorren les capçaleres del Ridaura, que se’n va cap a l’est per anar a formar la vall d’Aro, i la riera Gotarra, que se’n va cap al nord a buscar l’Onyar. Dels vessants més al nord-est de les Gavarres en baixa la riera de la Resclosa, afluent de la Gotarra després d’haver travessat el sector nord del terme d’una punta a l’altra. La resta del terme, entremig dels dos sistemes muntanyosos esmentats, s’escampa per una part de la plana de la Selva.
Més enllà del nucli antic, situat dalt d’un turó, i el creixement posterior a la plana adjacent, al llarg del terme també hi trobem diversos veïnats disseminats, com Penedes, Sant Llorenç, Cantallops i Llobatera, i algunes modernes urbanitzacions, agrupant un total d’uns 8.300 habitants (2018).
En el passat, la importància del municipi sobre el territori vindria donada gràcies als recursos surers que els espais naturals que l’envolten li proporcionaven, així com la indústria surotapera, que generaria un creixement econòmic i demogràfic. Actualment, tot i que en queda certa activitat, l’activitat econòmica es diversifica vers el sector serveis, la indústria i, en menor pes, l’agricultura, que no obstant continua dominant físicament.
El territori forma un extens mosaic agrícola clapejat de retalls de boscos que es van fent predominants a mesura que ens endinsem vessants amunt cap a Cadiretes i les Gavarres, amb pinedes, alzinars, suredes i, esporàdicament, alguns roures ombrívols. A vora dels rius, en clapes i franges de vegetació de ribera, hi ha espècies com el vern, el freixe de fulla petita i l'avellaner, entre altres.
Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, per la segona Pasqua; la festivitat de Sant Antoni, amb cavalls i carrosses, pels volts del 17 de gener; l’Aplec de Panedes, per la primavera, i la Fira del Batre, a finals de juliol.
Sabies que...?
Més enllà del patrimoni arquitectònic més antic, com la muralla i el castell, al llarg dels carrers del centre també trobem edificacions singulars d’estil modernista i altres fruit de l’esplendor econòmica sorgida de la indústria surotapera dels segles XIX i XX.
No et perdis...
El mirador de Llagostera, al capdamunt de la vila, amb una bona panoràmica sobre la plana, les Gavarres i, en dies clars, fins i tot el Pirineu més oriental.
Què fer...?
Un passeig per la Via Verda al llarg del traçat de l’antic eix ferroviari entre Girona i Sant Feliu de Guíxols.
Quan anar-hi...?
Si hi anem el Diumenge de Rams coincidirem amb el Mercat Romà, amb moltes parades i activitats.
Voltants...
A prop de la Llagostera podem continuar furgant pels contraforts de les Gavarres, Cadiretes i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Cassà de la Selva, Tossa de Mar i Vidreres.
Wenden Sie sich an Telefone
Links von Interesse
Web dinformació turística del municipi de Llagostera.
Web del Consorci de les Gavarres, amb informació sobre la zona de les Gavarres i el seus municipis.
Pàgina de Llagostera del web Territori Surers.
Web del Consorci Ardenya Cadiretes, amb informació sobre la zona i els seus municipis.
Web del Consorci de les Vies Verdes amb tota la informació sobre aquestes interessants vies per fer a peu i amb bicicleta.