Vistes de Sant Honorat i roques del Corb
Castell-llebre
Peramola
Paisatge Peramola
Zurück

Peramola

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Entre la ribera del Segre i l’extraplom de conglomerat

Peramola és un municipi situat pràcticament a l’extrem sud de la comarca de l’Alt Urgell, al límit amb la de la Noguera i a la zona de transició cap al Mig Segre un cop el riu ha passat el congost d’Oliana i on comença a prendre forma la cua del pantà de Rialb a la Ribera d’Oliana. El terme ocupa la plana agrícola de la dreta del riu, que en fa de límit per l’est, enfilant-se pantà d’Oliana amunt fins a la cinglera de l’Obaga Negra, pel nord, i fins el poble de Nuncarga, pel sud. Cap al nord i nord-oest, també, el terme s’enfila decidit cap les esquerpes altituds de la roca del Corb, mola de Sant Honorat i roc de Rumbau, i, després de superar la vall d’interposició del torrent de les Caubes, s’enfila encara fins al fil de la carena de la serra d’Aubenç, més enllà del cim de lo Coscollet (1.610 m).

El terme és més distès a la part planera d’influència fluvial, on es reparteix la població entre les tres entitats de població que formen el municipi, Tragó i Nuncarga, vora el riu, i el nucli històric principal de Peramola, a més d’algunes masies disseminades, agrupant un total d’uns 340 habitants (2018).

Peramola és un municipi de clara tendència agrícola i ramadera, tot i que durant els últims anys s’ha anat despertant un encara incipient sector turístic incentivat per la bellesa del paisatge i l’encant excursionista de les seves properes muntanyes. La seva proximitat amb la petita però determinant zona industrial d’Oliana, amb la Taurus com a empresa històrica, també afavoreix un petita mà d’obra industrial.

El medi físic és clarament diferenciat per dos grans zones, la plana, d’aprofitament agrícola bàsicament de secà, i la basta zona muntanyosa, molt accidentada, amb un gran protagonisme de les arrodonides formacions de la roca conglomerada o montserratina i els cingles d’ambients rupícoles, on hi trobem bàsicament pinedesalzinars de carrasca i garric, tot i que també podem trobar alguna zona de roures de fulla petita i martinencs, en alguna obaga i més amunt.

Els principals esdeveniments festius de Peramola són la Festa Major, el penúltim cap de setmana d’agost; les Caramelles, el diumenge de Pasqua; el Ranxo, el dimarts de Carnaval; la Carnada i la Nit del Carro, per la Nit de Nadal, i el Pessebre Vivent, pels volts de Nadal.

 

Sabies que...?

 

El nom Peramola ve de petra i mola, i és l’aglutinació de petra (pedra, roca) i moles (voluminosa), cosa que ve a significar pedra voluminosa, massa de pedra..., tal i com podem veure de teló de fons des del poble.

 

No et perdis...

 

Els formatges artesans de Castell-llebre, de gran reputació dins i fora de la comarca. Els trobareu a la formatgeria de la Penella, un cop passada la presa d’Oliana anant cap a Coll de Nargó. 

 

Què fer...?

 

Un passeig pel nucli antic de Peramola ens deixarà més que relaxats, amb els seus tranquils i bonics racons.

  

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a finals de març podrem participar de la cursa o caminada (hi ha les dues modalitats) de la Volta Peramola, sempre pels espectaculars paisatges de la zona.

 

Voltants...

 

A prop del municipi de Peramola podem visitar el bonic poble d’Organyà i la remota Vall de Cabó, als peus de la sempre interessant serra del Boumort.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
973 47 02 63
CAP Oliana
973 46 30 22
Farmàcia Oliana
973 47 07 06
Taxi
973 35 10 21

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Peramola

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Peramola

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Peramola

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thema