Arribant a la Castanya
Plana de Vic des del pla de la Calma
El turó de l'Home, les Agudes i el Matagalls des del Cafè
Zurück

Vall de la Castanya i el Cafè

Route
30/05/2017
Datenblatt

Einleitung

El veïnat remot i l’altiplà amb bones vistes

Itinerari circular que, sortint des de Collformic pel camí de la Cortada, ens duu fins al veïnat de la Castanya, amb l’església de Sant Cristòfol presidint l’indret. Enmig de boscos d’alzines anirem a voltar i pujarem per la capçalera de la vall de la Castanya fins al capdamunt del pla de la Calma, just en el lloc on es troben les runes del Cafè. Només ens caldrà recórrer ben enlairats i amb bones vistes el tram més septentrional del pla de la Calma i la pujada de la Mel fins al pla de l’Ase Mort per tornar al nostre punt d’inici a Collformic.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  3 Stunden 50 Minuten
 • Slope
  480.00 meters
 • Entfernung
  12.20 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Landschaftsgestaltung
  Architektur und Umwelt
  Umwelt
  Geologia
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

El veïnat remot i l’altiplà amb bones vistes

Començarem l’itinerari a Collformic, travessat per la carretera que puja de Sant Martí del Brull i baixa cap a la vall de la Tordera i al Baix Montseny. L’indret, ben enlairat, és l’epicentre dels camins que van al Matagalls, a Sant Segimon, al veïnat de la Castanya i al pla de la Calma. Aquests dos últims són els que proposem seguir d’anada i de tornada respectivament.

Agafarem el camí de la Cortada, que, entremig d’alzinars i embriagats per la ginesta -si hi coincidim en el temps de la intensa floració-, ens durà fins a la casa de la Cortada i a Sant Cristòfol de la Castanya, centre espiritual del remot veïnat de masies escampades per aquest vessant. El lloc mereix un bon descans i uns ulls oberts a tanta bellesa. El paisatge és ben encisador.

Continuem baixant moderadament cap a la vall de la Castanya passant per la casa i la font del Boscàs. Més endavant, comencem a pujar ben drets i a pleret, gaudint dels racons, pels vessants del sot del Cafè fins al capdamunt de la pla de la Calma. L’esforç haurà valgut la pena en escreix, ja que els prats del Cafè ens oferiran un bon jaç per a un merescut descans.

Les vistes se’ns obren a banda i banda: la vall de la Castanya i de la Tordera; el Baix Montseny vallesà i el Montnegre; la plana de Vic, Prepirineu i Pirineu; els cingles de Bertí i de Gallifa, Sant Llorenç del Munt i Montserrat...

Seguint ara l’antic camí ramader del pla de la Calma, anirem passant per collets, pastures, grans amplituds i bons horitzons fins a atènyer el retorn del punt de sortida de Collformic, cansats però amb el paisatge observat ben endins del nostre ànim.

 

Tipps

TRAÇAT

 • Traçat gairebé tot per pistes i camins de carro força còmodes. Només el tram de la vall de la Castanya al Cafè, és a través d’un sender a voltes rocós i dreter.

AIGUA

 • Durant la primera part del recorregut fins a la Castanya, trobarem algunes fonts. No obstant, porteu-ne per si les mosques.

PRECAUCIONS

 • Pujant pel sender del Cafè, trobarem alguns passos rocosos fàcils per una persona adulta però pels que poden necessitar ajuda els infants. No els deixeu mai enrere!

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte la temperatura i condicions de cada moment. El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.
 • A l'hivern, amb neu i amb temps ventós, protegiu-vos bé de la temperatura de sensació, sobretot als indrets careners més exposats.

TERRENY

 • Només el tram del sender que puja de la Vall de la Castanya al Cafè presenta breus trams rocosos i potser més complicats. La resta, no presenta cap tipus de dificultat.

MATERIAL

 • El bàsic per a la pràctica del senderisme, sense necessitats tècniques específiques.
 • En ple estiu, porteu barret, sobretot pel tram del pla de la Calma, ja que les ombres hi són escasses.
 • A l'hivern, un paravent anirà de fàbula en llocs careners més exposats.
 • Uns prismàtics, us ajudarà a clissar millors els ocells al pla de la Calma.
 • Càmera fotogràfica, ja que valdrà la pena emportar-vos les immenses vistes a casa.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Collformic hi ha un bar – restaurant, obert de dimecres a diumenge.

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Vall de la Castanya i el Cafè

Es mostren 1 - 10 de 10

Alzinar amb bruc

Punkt von Interesse
Umwelt
30/05/2017

El bosc clarament dominant en aquest vessant, i en pràcticament tota la ruta, és l’alzinar muntanyenc en terreny silici, de clima mediterrani muntanyenc subhumit. Aquesta és la tònica dominant d...

Ginesteres

Punkt von Interesse
Flora
30/05/2017

Tot i que la ginesta no és originària d’aquesta banda de la mediterrània, s’ha acabat naturalitzant en marges de torrents i camins, prats secs, brolles i màquies poc desenvolupades, llocs amb vegetaci...

Font del Sot del Rector

Punkt von Interesse
Umwelt
30/05/2017

Tot i que aquesta font és una de les més populars de la contrada, amb el pas del temps s’havia perdut. L’any 2008 va ser recuperada de nou en motiu del 59è Aplec de Matagalls, en homenatge al pare...

La Cortada

Punkt von Interesse
Architektur
30/05/2017

La masia de la Cortada, documentada a partir del segle XVII, és de les que encara romanen actives en el sector agrícola del veïnat de la Castanya, sent una de les més conegudes i populars de la...

Castanyer de les Quinze Branques

Punkt von Interesse
Flora
30/05/2017

Entre la masia de la Cortada i la de les Mirones, a l'esquerra al mig dels camps i al pau d'un marge, podem veure el gran port del castanyer de les Quinze Branques. Per arribar.hi, caldrà embardissar...

Sant Cristòfol de la Castanya

Punkt von Interesse
Architektur
30/05/2017

L’església, amb la seva antiga rectoria adossada, de Sant Cristòfol de la Castanya és el centre espiritual, festiu i de trobada del remot i extens veïnat de la Castanya del municipi del Brull. L...

Vistes a la vall de la Castanya

Punkt von Interesse
Landschaften
30/05/2017

Arribem a un esperó de la carena, entre el sot Fosc i el del Cafè, des d'on podem contemplar una bonica vall de la Castanya que hem recorregut fins aquí.

La pissarra o llicorella

Punkt von Interesse
Geologie
30/05/2017

El Montseny és un massís geològicament antic. Hi abunden roques metasedimentàries i una de les més representatives és l’anomenada pissarra o llicorella. Tot i que ja n’hem pogut veure alguns...

El Cafè

Punkt von Interesse
Architektur
30/05/2017

Font del Roure? Acabem de travessar el prat i anem a parar al camí del pla de la Calma, que seguirem cap a la dreta direcció Collformic.

Pla de la Calma

Punkt von Interesse
Umwelt
30/05/2017

El pla de la Calma és un d’aquests indrets mítics de la ramaderia extensiva i de l’excusionisme i l’escoltisme català, com a indret de bones pastures per fer péixer el ramat i plantar-hi la tenda. La...

Bilder
Bewertungen
/5
2 votes
90%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Esta ruta no la he podido terminar por qué creo que la zona llamada de Sot del Bassau hasta el Café, no está bien señalizada para poder seguir el sendero. A inicio del sendero he visto un poste de Gr5 , pero a partir de ese momento no he visto o no existía sendero, aún así lo he intentado seguir por lo que creí que era el sendero con la ayuda al principio del track de la ruta, pero a medida que subía me era imposible mantener el equilibrio y la subida se hacía más complicada ,hasta un punto que he tenido que tomar la decisión de abandonar y volver sobre mis pasos. El tramo de ruta realizada hasta el momento agradable sin ningún tipo de dificultad. No es ninguna crítica yo creo que ese tramo es bastante complicado acabarlo sino está señalizado. Un saludo cordial.
la clau es descarregar la ruta! l'eina funciona molt bé! ajuda molt a seguir el camí! de anar la ruta es molt fàcil! de tornada quant agafes el GR 5 i has de pujar un desnivell de 400m de cop es torna més difícil de cop! pero a mi m'ha agradat! en aquest tram potser es un pel mes complicat orientar-se però amb la ajuda de la aplicacio es I les senyals del camí es pot aconseguir! maca la ruta! gràcies!
Besuche

Was in zu sehen: Vall de la Castanya i el Cafè

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Vall de la Castanya i el Cafè

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema