Vinyes de Can Bonastre
Plana de vinyes
Detall de la plana de Can Maçana
Zurück

Camí de les vinyes

Route
03/11/2016
Datenblatt

Einleitung

De l'església a les vinyes

Aquest breu i planer itinerari, ens permet fer-nos una idea bastant aproximada dels elements que conformen el territori i el paisatge de l’entorn més proper de Masquefa. Partint de la nova trama urbana de la població, l’anomenat barri Nou, ens endinsem per un paisatge agroforestal i per les plàcides vinyes que manté el municipi, amb noves activitats enoturístiques que s’hi relacionen directament.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Gegen den Uhrzeigersinn kreisförmig
 • Schwierigkeit
  Einfach
 • Dauer
  2 Stunden
 • Slope
  107.00 meters
 • Entfernung
  6.20 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Umwelt
  Architektur und Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

De l'església a les vinyes

Aquest itinerari farem un ràpid cop d’ull als principals elements que conformen l’actual paisatge de l’entorn immediat del nucli de Masquefa: paisatge agroforestal, amb pinedes i planes agrícoles amb la vinya com a protagonista, solcat pels ensotats cursos d’aigua, tot sota el teló de fons de l’imponent massís de Montserrat i de les altres muntanyes que tanquen el paisatge i que formen part de la Serralada Prelitoral.

Sortirem còmodament de l’anomenat barri Nou, camí del cementiri, on des del que salvarem, amb una breu pujada i baixada, el torrent del Cementiri, just després d’haver rebut les aigües del més petit de Can Maçana. En aquest punt, sorprenen els estimballs que formen les terrasses fluvials que el riu, amb tenacitat i paciència, ha anat formant amb la seva capacitat erosiva.

Sortirem del sot ràpidament per trobar-nos amb la bonica església de Sant Pere i de la Santa Creu, just dalt l’altiplà que ens regala bones vistes amb el perfil de Masquefa al fons. Aquí dalt, el bosc es deixa estimar per les planes agrícoles, formant el típic paisatge agroforestal d’aquesta banda de l’Anoia ja en contacte amb el Penedès, on la vinya guanya un clar protagonisme, tot i que també hi trobem el cereal i altres cultius minoritaris.

Abandonarem, però, uns instants aquest mosaic agroforestal per endinsar-nos breument fins a la recomanada font del Violí, al bell mig de l’ombrívola i fresca riera de Masquefa.

Passejarem entre vinyes amb el sempre present massís de Montserrat al fons, fins arribar a can Bonastre, antiga pairalia vinícola que ha sabut adaptar-se a les noves sortides que ofereix l’enoturisme, on podrem donar un cop d’ull al Jardí de les Vinyes, una exposició a l’aire lliure de les diferents varietats de raïm amb els quals es treballa a la zona.

Ja només quedarà el retorn tot creuant la plana de Can Maçana fins arribar a les portes de Masquefa, als peus de la masia del mateix nom, que potser podrem visitar, si en trobem les portes obertes, i comprar-hi productes de l’horta.

 

Tipps

TRAÇAT

 • Traçat agradable i gairebé sempre de bon fer, per camins de carro i alguna pista més ampla. Només el tram d’anada i tornada que farem en descens pel vessant sud fins a la font del Violí, és per un corriol més humit amb algun repetjó que pot ser relliscós en cas d’haver plogut.
 • Entre la font del Violí i can Bonastre, hi ha la possibilitat d’agafar un camí entre vinyes a l’esquerra per fer drecera i escurçar una mica la ruta. Hi ha un punt informatiu a l’app que us indicarà aquesta possibilitat, tornant a enllaçar amb el traçat ja de tornada cap a Masquefa.

AIGUA

 • Hi ha una font a l’església de Sant Pere i de la Santa Creu i la pròpia font del Violí. No obstant això, recomanem que porteu aigua a la cantimplora, ja que en època de sequera pot ser que no ragin. 

PRECAUCIONS

 • Només caldrà una especial precaució al tram en descens fins a la font del Violí, on el terreny humit després de pluges pot provocar alguna relliscada.
 • El tram entre el cementiri de Masquefa i l’església de Sant Pere i la Santa Creu, i el d’entrada i sortida del complex enoturístic de Can Bonastre, caldrà anar en compte amb la possibilitat de que hi circulin cotxes.
 • La finca de Can Bonastre és de propietat privada. Tot i que el camí passa just a fregar de les instal·lacions, cal ser respectuosos amb els possibles visitants que hi fan i activitats i estades enoturístiques.
 • Sigueu respectuosos amb les vinyes i el seu fruit. 

METEO

 • Anirem exposats al sol en gran part del recorregut. En ple estiu, millor portar barret i posar-se crema de protecció solar.

TERRENY

 • Terreny generalment fàcil. Pel tram de terreny més humit del descens cap a la font del Violí, potser millor portar calçat adherent per evitar possibles relliscades, sobretot en èpoques de pluja.

MATERIAL

 • Barret en ple estiu.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • La ruta està senyalitzada amb indicacions verticals que ofereixen diferents possibilitats. El track de l’app, però, us en reforçarà el seguiment del traçat concret proposat per aquest itinerari i la informació d’alguns punts d’interès natural i cultural.
 • A can Bonastre, potser podreu comprar vins de la seva pròpia producció. També us podeu informar prèviament de les visites guiades i altres activitats i estades relacionades amb l’enoturisme que s’hi porten a terme i aprofitar-ne l’avinentesa.
 • A l’església de Sant Pere i de la Santa Creu i a l’exterior de can Maçana, hi ha plafons informatius de l’element patrimonial. Formen part del sistema d’itineraris i d’informació patrimonial de l’Ajuntament de Masquefa.

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Camí de les vinyes

Es mostren 1 - 8 de 8

Terrasses fluvials

Punkt von Interesse
Geologie
03/11/2016

Just en aquest punt, si mirem cap a la dreta i amunt, podrem observar el penya-segat resultat de temps i temps d’erosió dels torrents que solquen aquests terrers de sòls sedimentaris i de fàcil...

Sant Pere i Santa Creu

Punkt von Interesse
Architektur
03/11/2016

Ens trobem davant d’uns dels elements del patrimoni cultural més antics i emblemàtics de Masquefa. L’església, d’estil romànic, i el castell, aquest desaparegut, des del segle X eren el punt neuràlgic...

Paisatge agroforestal

Punkt von Interesse
Umwelt
03/11/2016

Just al punt on ens trobem, podem començar a visualitzar el típic mosaic agroforestal mediterrani, tan característic d’aquestes planes anoienques de la Depressió Prelitoral. És un paisatge molt...

Varietats de raïm

Punkt von Interesse
Flora
03/11/2016

Més enllà de les seves boniques vinyes, una de les curiositats que podem observar a can Bonastre, complex vínicola avui també dedicat a l’enoturisme, és el Jardí de les Vinyes, ja que el traç de l...

Fonoll

Punkt von Interesse
Flora
03/11/2016

Una de les plantes agradables del nostre entorn i que té la simpàtica mania de créixer a les vores dels camps, camins i marges, en espais a vegades molt reduïts, és el fonoll, una espècie que...

Biodiversitat

Punkt von Interesse
Umwelt
08/11/2016

Els marges de camps i les lleres de torrents i rieres, com el lloc que ens trobem ara, són espais que tenen un important paper de refugis de fauna i corredors biològics. A l’hivern, els camps acullen...

Bilder
Bewertungen
/5
1 vote
80%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Profile picture for user Guillem1234
Guillem rocafort vinyals
19/04/2022
Passejada agradable i fàcil pel voltant del poble. La primavera és el millor moment .
Besuche

Was in zu sehen: Camí de les vinyes

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Camí de les vinyes

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thema