Zurück

Nummulits

Route POI
Geologie
Datenblatt

Einleitung

Del paisatge de Tavertet ens criden l'atenció sobretot els cingles, per la seva bellesa, però també per la seva imponent verticalitat.

Als estrats que el formen podem distingir fàcilment dues parts, una formada per tons vermellosos amb materials de l'eocè, d'origen continental (el color vermellós es deu a la presència d'oxigen durant la seva formació) i, a sobre, un altre estrat de color grisós format per la presència de margues, calcàries i gresos d'origen marí. L'erosió diferencial entre roques dures i toves ha donat lloc a aquest relleu en forma de taula amb cingleres que podem veure també a la zona del far.

L'origen marí de les roques sobre les quals caminem fa que sigui fàcil trobar fòssils com ara aquestes petites "llenties" que trobem a terra en aquest punt. Es tracta de nummulits, també coneguts com a "llenties" o "dinerets". Es tractava d'un animal d'una sola cèl·lula o protozou que creixia en zones marítimes poc profundes. 

Els nummulits formen part de la pedra a la gran piràmide de Guize. Es parla d'ells per primera vegada en antics textos grecs: es considerava que els "dinerets" eren les restes convertides en pedra de les llenties que menjaven els constructors de les piràmides.

Bilder