Zurück

Bestiar

Route POI
Umwelt
Datenblatt

Einleitung

El bestiar, va ser i segueix avui sent un recurs econòmic de primer ordre en aquests pobles de muntanya. Abans els animals no només eren per produir carn o llet (vaques, ovelles, cabres), sinó que també servien per treballar els conreus (bous, matxos, mules) o carregar i estirar subproductes forestals.

Avui, vaques i cavalls són els principals i l'objectiu és la producció de carn de poltres i vedells

Als prats de sota a l'esquerra, veiem una pleta amb una mànega. Les pletes són espais de concentració del bestiar amb diferents fins: alimentar-los, marcar-los, tractaments sanitaris, etc. Es poden tancar amb una estructura metàl·lica on es pot afegir una mànega (passadís). L'Ajuntament de Molló en les millores a les infraestructures ramaderes ha adquirit les estructures per tenir una mànega ramadera mòbil. Aquesta mànega serveix als ramaders per triar el bestiar que es troba lliure a la muntanya o per exemple durant la Tria de Mulats d'Espinavell, així com la posterior càrrega pel seu transport.

Primavera i estiu romanen als prats naturals comunals de l'alta muntanya i als prats de dall dels voltants dels pobles. En arribar l'hivern es baixen a llocs més càlids de la plana de Lleida. La transhumància es fa amb camions.

Una mica més avall hem vist rètols de: zona de reintroducció de perdiu xerra. (N'hem parlat al punt de prats i pastures)

 

Bilder