La plana de l'estany d'Ullastret des del camí de Llabià
Ullastret des del camí de Llabià
Llabià
Zurück

L’estany i el poblat ibèric d’Ullastret

Datenblatt

Einleitung

La plana entre Ullastret i Llabià

Itinerari circular que sortint del bonic poble d’Ullastret ens duu a travessar la plana de l’estany homònim, antiga zona lacustre, avui plana agrícola. Podrem gaudir de les vistes sobre el Montgrí i l’Empordanet des del petit cim de la creu de l’Estany i des de Llabià, típic poble de la contrada. Al tornar fregarem el poblat ibèric d’Ullastret, que mereix una bona visita, i trepitjarem el vell traçat amb restes de l’empedrat i dels murs de limitació del camí d’Empúries.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Gegen den Uhrzeigersinn kreisförmig
 • Schwierigkeit
  Einfach
 • Dauer
  3 Stunden 20 Minuten
 • Slope
  145.00 meters
 • Entfernung
  10.00 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Umwelt
  Architektur und Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

La plana entre Ullastret i Llabià

Sortim a tocar de les primeres cases del nucli del poble d’Ullastret, just a l’altra banda de la carretera i de la plaça que dóna entrada al poble, on hi ha una àmplia zona d’aparcament. El poble el podrem visitar abans o després d’iniciar l’itinerari, però ara sortirem directament a agafar el vell camí de Palau-sator, actualment una ampla pista asfaltada. Aviat deixarem a l’esquerra un altre vell camí, el d’Empúries, per on tornarem.

Ara ens tocarà travessar la plana agrícola formada sobre l’antic estany d’Ullastret, amb horitzons sobre Llabià, cap a on anirem més tard, i el massís del Montgrí. Anirem veient alguns vells vestigis de l’activitat pagesa de la zona (una barraca, una tina, marges de pedra seca...) fins a arribar a enllaçar amb el camí de Llabià, cap a on girarem amb decisió.

Abans, però, si anem a peu, ens permetrem, gairebé sense esforç, el petit plaer de fer un cim, el de la Creu de l’Estany, un petit monticle que amb prou feines assoleix els 86 metres d’altitud, suficients però per oferir una talaia sobre el Baix Ter, les illes Medes i el massís del Montgrí. Si els dia és clar, se’n gaudeix molt! També hi trobarem restes ibèriques.

Saciada la vista, prendrem, ara sí, rumb cap a l’enfilat poblet de Llabià, una joia urbanística, arranjat i cuida’t amb estima pels seus veïns i estiuejants. Des d’allà dalt, les vistes també enamoren. I el racó de la plaça de l’església ofereix un bell i tranquil repòs.

Des de Llabià anirem tornant tot baixant fins al rec Traient i la riera Nova, trepitjant terres de l’antic estany d’Ullastret, allà on les aigües sobrants del Daró s’escampaven per la plana. Les rectes semblen inacabables. Però, sortosament, encara ens esperen, si anem a peu, dues gràcies: el poblat ibèric d’Ullastret, que podrem mirar de visitar ara o tornar-hi amb vehicle i amb més calma en acabat, i el tram de l’antiquíssim camí d’Empúries, que conserva algun empedrat i tirades d’escapçats murs de pedra seca de limitació. Ja només en quedarà seguir el vell sender, entre arbres i conreus, que ens deixarà pràcticament al punt d’on haurem sortit farà unes tres hores aproximadament.

Tipps

TRAÇAT

 • Traçat molt fàcil, tot per pistes rurals, camins i uns trams de sender de bon fer (que no podrem fer si anem amb bicicleta, circumstància i alternatives que s’indicaran als llocs corresponents).

AIGUA

 • Trobarem possibilitat d’aigua a Ullastret, just abans de sortir, i a Llabià.

PRECAUCIONS

 • En algunes de les pistes per on caminarem, segons l’època de l’any poden ser bastant transitades per tractors i altres vehicles. En tot cas, a peu, millor circular sempre pel voral de l’esquerra segons el sentit de la marxa.
 • Aneu amb compte els dies que bufi la tramuntana!

METEO

 • El recorregut és força obert i ofereix poca ombra. Protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • El terreny és fàcil en tot el recorregut.

MATERIAL

 • Uns bastons de caminar ens poden ajudar en els trams llargs per pista.
 • Uns prismàtics i una càmera de fotografiar per observar la avifauna i fotografiar els pobles de l’Empordanet.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Ullastret hi trobarem bar, restaurants, allotjaments i serveis turístics i d’informació de la zona.

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: L’estany i el poblat ibèric d’Ullastret

Es mostren 1 - 10 de 10

Estany d'Ullastret

Punkt von Interesse
Landschaften
08/11/2018

La planícia que ens queda a l’esquerra del camí, entre Llabià i Ullastret, aproximadament, havia sigut un estany més o menys permanent, alimentat per les aigües del riu Daró.

Era, hidrològicament...

Fonoll

Punkt von Interesse
Flora
08/11/2018

Una de les plantes agradables del nostre entorn i que té la simpàtica mania de créixer a les vores dels camps, camins i marges, en espais a vegades molt reduïts, és el fonoll, una espècie que...

Paret pedra seca

Punkt von Interesse
Architektur
08/11/2018

Deixem el camí de Palau-sator i agafem el secundari que surt a l'esquerra cap a Llabià. Just al girar, a l'esquerra del nou camí, veurem un tram conservat de pedra seca que té la particularitat d...

Paisatge agroforestal

Punkt von Interesse
Umwelt
08/11/2018

El paisatge agroforestal de l'Empordanet forma part d'un paisatge més complet caracteritzat pel seu relleu suau de lleugeres ondulacions; bosquines i petites agrupacions arbrades mixtes de pi blanc...

Llabià

Punkt von Interesse
Architektur
08/11/2018

Anem a veure l'església d'aprop i, fins i tot, a recórrer els bonics carrers del poble, per tornar a aquesta cruïlla i sortir del poble pel carrer de l'Estany.

Rec Traient i l'illa d'en Reixac

Punkt von Interesse
Flora
08/11/2018

L’illa d’en Reixac era, tal i com el seu nom indica, una de les illes que es formaven al bell mig de l’estany d’Ullastret, ara pràcticament desapercebuda uns 150 m més enllà de l’altra banda del rec...

Poblat Ibèric d'Ullastret

Punkt von Interesse
Architektur
08/11/2018

Si tenim temps i el visitem, haurem de tornar a aquest mateix punt per tornar a Ullastret seguint el traçat de l'antic camí d'Empúries.

Magraners

Punkt von Interesse
Flora
08/11/2018

El magraner (Punica granatum), espècie originària del nord d’Àfrica i de l’occident d’Àsia, és un escadusser arbre de marge, que neix sovint espontàniament i assilvestrat, tot i que, antigament, la...

Bilder
Bewertungen
/5
1 vote
60%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Lovely views over farmland towards Montgri. Parts of this walk are very overgrown and were difficult to pass. But worth it. Lunch at Restaurant Iberic in Ullastret afterwards is essential.
Besuche

Was in zu sehen: L’estany i el poblat ibèric d’Ullastret

Es mostren 1 - 10 de 18
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: L’estany i el poblat ibèric d’Ullastret

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thema