Oliverars. Vall de Santa Caterina
Santa Caterina i castell de Montgrí
Passat agrícola. Feixes i barraques a la vall de Santa Caterina
Zurück

Ruta de Bellcaire a Santa Caterina

Datenblatt

Einleitung

Patrimoni etnològic a la vall de Sta Caterina.

Aquesta ruta ens endinsa al Massís del Montgrí a través de la Vall de Santa Caterina i ens descobreix el seu patrimoni natural i arquitectònic. Enmig d’una vegetació mediterrània, podrem observar nombroses construccions de pedra seca, testimonis d’un aprofitament dels recursos naturals del Massís del Montgrí en el passat. També podrem visitar l’ermita de Santa Caterina i gaudir de les àmplies vistes que ens ofereix el Puig de Carroig.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Gegen den Uhrzeigersinn kreisförmig
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  4 Stunden
 • Slope
  320.00 meters
 • Entfernung
  11.00 km
 • Theme
  Umwelt
  Landschaftsgestaltung
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Patrimoni etnològic a la vall de Sta Caterina.

La ruta comença al costat de Sant Joan de Bellcaire per passar tot seguit per la Plaça dels Comtes d’Empúries on trobem el Castell de Bellcaire. Passem pel costat de l'antic molí i un safareig abans d’abandonar els carrers del poble i endinsar-nos en camins planers i pedregosos, que voregen camps de cereals i oliveres en direcció al Massís del Montgrí. 

Ens submergim en un paisatge mediterrani on predominen el garric, l’estepa negra i l’argelaga, juntament amb alguns pins blancs i alzines. La vegetació de garriga amb estepes és afavorida pels incendis recents que hi ha hagut a la zona així com l’abandonament d’antics conreus  establerts en terrasses de pedra seca. Al llarg del recorregut podrem observar algunes barraques de pedra seca i diversos forns de calç com per exemple el de  Forn de Santa Caterina, al final de la vall amb el mateix nom.

És una bona oportunitat per poder gaudir de l’excel·lent visió de l’interior del Massís del Montgrí, amb el Castell de Montgrí al fons i el Puig Rodó a la seva dreta. Pel que fa a la vegetació, poc a poc, l’estepa blanca pren protagonisme a l’estepa negra i apareixen altres espècies com el llentiscle. 

Enllacem amb el camí que ve del Coll de Santa Caterina, amb trams d’empedrat ben conservat, fins arribar a l’Ermita de Santa Caterina, peça clau en el patrimoni del Montgrí. Seguidament, pugem fins arribar al Puig de Carroig, des d’on podem contemplar la totalitat del massís, bona part de l’Empordà, el Golf de Roses i, si el dia ens ho permet, els Pirineus. 

Finalment, tornem resseguim la carena on a la garriga amb estepes incrementa la diversitat. Tranquil·lament i de tornada ens adonem com l’home s’ha adaptat al  medi i ha sabut aprofitar els seus recursos, clarament diferenciat entres la fèrtil plana i el dur i eixut massís.

 

Tipps

Traçat 

 • Transcorre entre camins estrets alguns entre vegetació abundant que pot dificultar l’orientació. 
 • Intenteu no sortir dels camins ja que ens trobem dins de zones protegides del Parc Natural.
 • Ruta que ascendeix suaument fins a Santa Caterina i amb una pujada una mica més pronunciada fins al Puig de Carroig. Sense desnivells acumulats importants. 

Aigua 

 • Cal dur aigua. No hi ha fonts.

 

Precaucions

 • Respectar el medi ja que ens trobem en un Parc Natural.
 • Cal evitar les hores centrals del dia a ple estiu i cal protegir-se correctament del sol.
 • Hi ha trams del recorregut amb vegetació punxent pel que es fa molt recomanable dur pantalons llargs per evitar esgarrinxades. 

Meteo

 • Eviteu dies de fort vent o de molta calor. 

Terreny

 • Pedregós. 

Material

 • Calçat còmode i resistent. 
 • Roba de protecció si fa vent. Tornem per una carena molt exposada.
 • Protecció solar: crema, gorra, ulleres. 
 • Màquina fotogràfica i prismàtics. 

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Ruta de Bellcaire a Santa Caterina

Es mostren 1 - 8 de 8

Forn de calç d'en Casas

Punkt von Interesse
Umwelt
15/06/2018

Els forns de calç eren edificacions de pedra seca on es coïa pedra calcària per obtenir calç viva que s’utilitzava per unir les pedres barrejant-lo amb fang a l’hora de construir parets, arrebossar...

Rasclers

Punkt von Interesse
Geologie
15/06/2018

El Montgrí és un massís de roca calcària que es va sorgir en el mateix moment que es van formar els Pirineus.

La roca calcària dóna lloc a un paisatge càrstic amb nombroses formacions geològiques...

Cabres salvatges

Punkt von Interesse
Tierwelt
15/06/2018

Des de fa poc temps podem trobar-nos alguns ramats de cabres salvatges en el Massís del Montgrí. Aquests animals són més actius durant el matí i a finals de la tarda pel que serà més fàcil observar...

Cabanes i murs de pedra seca

Punkt von Interesse
Umwelt
15/06/2018

Les barraques de pedra seca i els aixarts (nom que reben els murs resultants de despedregar el terreny per al conreu) són un bon testimoni de l’aprofitament humà dels recursos que ens ofereix el...

Forn de Santa Caterina

Punkt von Interesse
Umwelt
15/06/2018

El forn de Santa Caterina és un altre forn de calç que trobem al massís. Abans, prop el punts de les cabres salvatges, també n'hi ha un altre però la vegetació la amagat.

L’explotació dels forns de...

Camí de Santa Caterina

Punkt von Interesse
Umwelt
15/06/2018

El camí per on passem uneix la vila de Torroella de Montgrí amb l’ermita de Santa Caterina. A la nostra esquerra els murs de pedra seca estabilitzen el terreny i en algun tram es conserva un petit...

Ermita de Santa Caterina

Punkt von Interesse
Architektur
15/06/2018

L’ermita de Santa Caterina es va començar a construir l’any 1392 quan tres ermitans es van retirar de Montserrat per divisions amb l’església. Van decidir que volien seguir servint a Déu en un lloc...

Puig de Carroig

Punkt von Interesse
Landschaften
15/06/2018

Des de dalt del Puig Roig podem contemplar unes espectaculars vistes de l’interior del Massís del Montgrí i de l’Empordà.

A l’est podem observar la Roca Maura, l’Estartit i les Illes Medes al fons.

...
Bilder
Bewertungen
/5
1 vote
100%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Beautiful walk in May through fields of wildflowers and olive groves and then up to the hills near Montgri castel with broad views across Bay of Roses. Took us 3.5 hrs with a decent stop for lunch at Santa Caterina and a bit of slow navigation near the start. If you know the walk and don’t stop for a picnic you could easily do it in 3hrs.
Besuche

Was in zu sehen: Ruta de Bellcaire a Santa Caterina

Es mostren 1 - 10 de 18
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Ruta de Bellcaire a Santa Caterina

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thema