Return

Castell d'Argençola

Visit
Places
Index card

Description

Dalt d'aquesta plaça i de la de l'Ajuntament. A sota, podreu gaudir de les vistes.

De sud a nord i en sentit antihorari: torre de Collserola, serralada prelitoral (Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montseny i Guilleries), Conca d'Òdena, Molins de la Serra de Rubió, Pirineus orientals, Carbasí (Pirineu central al darrere), radar meteorològic de la Panadella, Bellmunt, les Roques, la Pobla de Carivenys, castell i serra de Queralt, Contrast...  

L'església de sant Llorenç. L'edifici actual és del segle XIX. Les obres es van finalitzar l'any 1891 i van utilitzar les pedres del castell. 

Documentat des de l'any 1031, poc abans que el terme fos devastat per una escomesa sarraïna, no el tornem a trobar referenciat fins al segle XII, vinculat al llinatge dels Clariana. Posteriorment va passar als Balsareny, als Aguiló i als Talarn (segles XIII i XIV). Després en van ser senyors els Argençola que, al segle XVIII, en van ser nomenats marquesos.

Actualment es troba enrunat i amb prou feines es pot veure dempeus un llenç de mur, el basament d'una torre rodona i una estança coberta amb volta de pedra (potser una cisterna), ara tancada. Part de les pedres d'aquest castell van ser utilitzades en la reconstrucció de la posterior església parroquial de Sant Llorenç d'Argençola.

 

Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating