Magraners i cereals. Argençola
Vistes de dalt Argençola
Argençola
Nucli de Clariana. Argençola
Return

Argençola

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La fita de l'Alta Anoia

Argençola és un municipi situat a ponent de la comarca de l’Anoia, al límit amb les terres de la Segarra i la Conca de Barberà, com una fita natural que assenyala la divisió entre les planes de ponent i la conca d'Òdena. El terme es distribueix per un terreny muntanyós de transició, formant dues amples valls drenades per la riera de Clariana i el torrent del Molí de les Vinyes, a banda i banda del llom muntanyós on trobem el nucli principal, i tota una sèrie de relleus formats per altres rases i cursos d’aigua secundaris.

Més enllà del seu nucli principal, el municipi conté també els petits nuclis i veïnats de Carbasí, Clariana, Contrast, els Plans de Ferran, Porquerisses, Albarells, Rocamora i una petita part de Santa Maria del Camí, així com una munió de masies i cases de població disseminada, agrupant uns 220 habitants (2018).

L'activitat predominant es basa en els cultius de secà, bàsicament cereals, esquitxats de farratgeres i lleguminoses. Els ametllers són regressius i les oliveres i la vinya ja han desaparegut. En els darrers anys, han sortit iniciatives econòmiques entorn de l'aprofitament dels recursos naturals propis del territori, com la producció de biomassa, iniciatives ramaderes de producció ecològica i activitats d’agroturisme.

Més de la meitat del terme està ocupat per massa forestal de pi blanc i pinassa, esquitxada puntualment de roures i alzines. La vegetació és la típica d'una zona de transició entre la terra baixa mediterrània i la muntanya mitjana. Així, trobem brolles mediterrànies de romaní a les pinedes solelles i bardes arbustives de sanguinyol amb boix i tortellatge a les orientacions obagues. 

Els principals esdeveniments festius del municipi són les Festes Majors d’alguns dels nuclis que en formen part, com la d’Argençola, Carbasí i Clariana, així com l’anomenat Mercat de les Espècies, una trobada anual a principis de juny a l’entorn de les herbes i les espècies culinàries.

 

Sabies que...?

 

El nom d’Argençola prové del tros de terra que hom llaurava pel preu d'un argenç o moneda de plata.

 

No et perdis...

 

Les magnífiques vistes de tota aquesta part de l’Alta Anoia des del turó a on es troba Argençola. Entendrem la importància estratègica del lloc en el moments de màxima tensió bèl·lica del remot passat.

 

Què fer...?

 

Podem intentar conèixer de ben a prop la interessant tasca que fa l’associació El Trill si hi anem a principis de març quan organitza una interessant caminada popular i la Matinal d’Intercanvi de Llavors de la Catalunya Interior

 

Quan anar-hi...?

 

A principis de desembre a Argençola es celebra la Festa i Mercat del Tió, on podrem anar a buscar el tió al bosc i participar d’un esmorzar i d’unes activitats per a la mainada.

 

Voltants...

 

A prop d’Argençola podem recórrer altres racons de la comarca de l’Anoia amb els itineraris que trobareu a l’app de Natura Local als municipis de Sant Martí de Tous, Rubió i Veciana.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 809 20 00

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Argençola

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Argençola

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Argençola

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme