Castell de Montesquiu
Escoles
Castell de Besora. Montesquiu
Montesquiu
Montesquiu
Return

Montesquiu

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Al cor del Bisaura

Montesquiu és un municipi situat al nord d’Osona al límit amb el Ripollès (hi pertanyia fins al 1990) situat a la vegada a la comarca natural del Bisaura, ocupant un terme força petit entre el riu Ter i el serrat de la Rovira

Les referències de més enllà de la zona es centren exclusivament en el castell de Montesquiu, aixecat a partir del segle XIII com a residència del senyors del castell de Besora, resultat del trasllat a un indret més fàcilment accessible i còmode. Les primeres cases del nucli de Montesquiu, com a barri de Sant Quirze de Besora, no s’aixequen fins al segle XVI al llarg del camí ral entre Vic i Ripoll. Lentament va creixent, però l’impuls definitiu és amb la industrialització del segle XIX, augmentant considerablement les cases i el nombre d’habitants. A partir del 1934 forma municipi propi segregant-se del de Sant Quirze de Besora. Actualment, amb l’estancament de la indústria, la població està situada a l’entorn del 900 habitants.

El paisatge del terme és en general de caire fluvial, ja que el riu Ter el vertebra de nord a sud no expandint-se massa més enllà d’aquest. El terme fa un entrant muntanyós cap a l’est i nord-est, on trobem el serrat de la Rovira i el curs baix de la riera de la Solana, que baixa de més enllà de Santa Maria de Besora. Els pins rojos i el roures, així com els boscos de ribera a tocar del riu, ho entapissen tot.

Els principals esdeveniments festius del municipi els trobem en la Festa Major, el dia 8 de desembre; la recuperada festa de l’Olla Comuna, el primer diumenge de febrer; la recreació històrica de la Batalla de Montesquiu del 14 de març de 1714, un setge al castell, el cap de setmana més proper al 14 de març; la Fira de la Nou, el tercer cap de setmana d’octubre, amb trobada d’acordionistes; i, per Nadal, la representació dels Pastorets per la gent del mateix poble.

  

Sabies que...?

 

La celebració de l’Olla Comuna, recuperada des de fa poc anys a Montesquiu, té l’origen en les captes i calderades de sopes comunals per a la classe obrera més empobrida del segle XIX. Si hi anem el primer diumenge de febrer ens ho explicaran i les podrem tastar i tot.

 

No et perdis...

 

La visita al castell de Montesquiu, icona de l’indret i visitable tant per dins com per fora, i on hi trobarem el punt d’informació del parc i de la zona.

 

Què fer...?

 

Tasteu l’embotit de Montesquiu, que trobareu a la Cooperativa l’Amistat o a la Xarcuteria Empar.

 

Si voleu fer una bona menjada entre amics o familiars, aneu fins a la zona d'esbargo de la Font d'en Nando, un bon espai de lleure on trobarem una zona de barbacoes.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el tercer cap de setmana d'octubre, podrem gaudir de la Fira de la Nou, a redors de l'apreciat fruit de les nogueres, just en el moment que en millor estat es troben per a ser consumides.

 

Voltants...

 

A prop de Montesquiu podem visitar el municipis rurals de Santa Maria de BesoraSora i de Vidrà, on també trobaràs rutes a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 852 91 00
Consultori mèdic
93 852 90 68
CAP Sant Quirze de Besora
93 852 90 54
Farmàcia Núria Utgés
93 855 08 09
Tren RENFE
900 41 00 41
Bus Sagalés
902 13 00 14
Bus Teisa
972 20 48 68

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Montesquiu

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Montesquiu

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Montesquiu

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme