Esglesia de Taradell
Vistes a l'altiplà del Moianès
Castell de Taradell
Vistes de Taradell
Return

Taradell

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Un altiplà cap a les Guilleries

 

Taradell és un municipi situat al sud de la comarca d’Osona, a la zona de transició entre els primers contraforts de la zona muntanyosa de les Guilleries i el Montseny i la Plana de Vic, en una zona orogràficament complexa repleta de torrents  i rieres que baixen majoritàriament des dels límits sud i sud-est del terme orientats cap a l’oest nord-oest a buscar el riu Gurri, que neix en terme de Seva, a l’altre vessant de la carena divisòria del Pi Gros. Per l’est, el terme arriba fins més enllà de la carena de l’Enclusa, al límit amb Viladrau; a l’oest, fins a la riera de Tona, i al nord, fins pràcticament a tocar amb el nucli i municipi de Santa Eugènia de Berga.

Més enllà de l’antic nucli de la vila de Taradell, on trobem l’antiga església parroquial de Sant Genís, amb el magnífic campanar d'estil romànic llombard, la Sagrera, la torre de Don Carles i la capella de Santa Llúcia, i la seva pròpia expansió urbana, el municipi aplega altres nuclis i urbanitzacions, com el Gurri, Goitallops, la Roca i la Plana, així com una gran munió de velles masies i masos disseminats, agrupant un total d’uns 6.350 habitants (2018).

L’economia del terme es basa principalment en el sector industrial, de gran tradició, i el dels serveis. Tot i així, encara perdura l’activitat agrària. L’agricultura és representada principalment pel conreu de cereals i farratge. La ramaderia és força més important en el conjunt econòmic del municipi gràcies sobretot al sector porcí.

Pel que fa al medi físic, el sector que es troba a l’est i al sud del nucli de Taradell, més muntanyós, conté una vegetació més pròpia del sector de les Guilleries, amb densos boscs de pins, alzines i brucs, mentre que a la part oest del terme hi trobem els característics turons de margues blavoses eocèniques amb algunes clapes de pins i, potencialment, el bosc de roure martinenc. Als fondals de rieres i torrents hi creixen franges de vegetació de ribera.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa de Sant Antoni Abad, cap a mitjan gener, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional; la Festa Major d’Hivern, amb el Ball del Ciri, pels volts de Sant Sebastià; la Festa Major i la Festa d’en Toca-sons, cap a finals d’agost, així com la Fira de Santa Llúcia i la Trobada Gegantera, entre altres festes menors.

 

Sabies que...?

 

Taradell té una fecunda tradició en cavalleries que són patrimoni de la vila, cosa que ha portat a la declaració de Festa Tradicional d’Interès Nacional la Passada dels Tres Tombs per Sant Antoni.

 

No et perdis...

 

La Festa d’en Toca-sons, una posada en escena que vol recordar les quadrilles de bandolers que rondaven la vila al segle XVII.

 

Què fer...?

 

Una passejada fins al castell de Taradell, talaia sobre les valls del terme.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels volts de Sant Sebastià, el dia 20 de gener, podrem gaudir del tradicional Ball del Ciri, que es balla almenys des del segle XVIII.

 

Voltants...

 

A prop de Taradell podrem continuar gaudint dels paisatges de la Plana de Vic i dels relleus del Montseny amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Seva, el Brull i Viladrau.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 812 61 00
Policia Local
670 01 99 66
CAP
93 880 02 53
Farmàcia Barfullfont
93 880 00 56
Farmàcia Autonell Reixach
93 812 66 15
Bus Prat
93 812 64 11
Taxi Lluís Torrents
667 24 33 77

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Taradell

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Taradell

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Taradell

Es mostren 1 - 10 de 28
 • Filter by type
  Theme