Rutes a Tavèrnoles
Rutes a Tavèrnoles
Tavèrnoles
Tavèrnoles
Return

Tavèrnoles

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Entre la plana de Vic i les Guilleries

Tàvernoles, situat a l’est de la plana de Vic, entre aquesta i la zona de transició arran dels primers contraforts de les Guilleries i el Collsacabra, a la zona de contacte amb el curs del riu Ter, és un municipi petit que tot just sobrepassa per poc els 300 habitants (2018), repartits entre el poble de Tavèrnoles, que dóna nom al municipi, el barri del Roquet, les masies del terme i la urbanització de Fucimanya. D’un passat eminentment agrícola i ramader, el municipi obté actualment noves oportunitats relacionades amb el turisme rural i de natura però amb una activitat tranquil·la i sense estridències.

El nucli principal, situat al vessant de ponent de la serra de Savassona, és format per un grapat de cases antigues i noves i per l’esvelta església de Sant Esteve, d’un romànic i campanar molt característics, amb una història vinculada a la demarcació senyorial del castell de Savassona.

El seu medi natural ve clarament marcat per l’orografia: a ponent del nucli de Tavèrnoles, la plana conreada marca el tarannà del paisatge. Cap a l’est del nucli, però, allà on els relleus de les Guilleries comencen a créixer a poc a poc, el paisatge és clarament muntanyós i emboscat de pins, alzines i roures.

Els seus principals atractius culturals són, a part de la ja esmentada església de Sant Esteve del nucli de Tavèrnoles, el castell i l’església de Sant Pere de Savassona, així com la petita ermita de Sant Feliu o Sant Feliuet, envoltada de tombes antropomorfes, el curiós jaciment prehistòric i històric de la Pedra del Sacrifici i els gravats rupestres de Savassona, repartits en quatre pedres de la zona.

A principis d’agost el poble celebra la seva Festa Major i, el segon diumenge de juny, l’aplec de Sant Feliuet. També es celebra la Festa de Sant Isidre, amb el passant dels Tres Tombs, i, pels volts de Sant Galderic, a l’octubre, la Fira de Tardor.

 

Sabies que...?

 

El municipi va viure la seva principal i petita revolució quan a partir dels anys 70 del segle XX s’obre la carretera d’accés al parador de Sau, trencant l’ancestral aïllament de la zona, sempre en un racó de poc passar-hi.

 

No et perdis...

 

Una passejada fins a la xamosa ermita de Sant Feliuet, ubicada en un bell indret. 

 

Què fer...?

 

Recomanem no marxar de Tavèrnoles sense haver tastat el reputats embotits de Fussimanya. Us en llepareu els dits!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels volts de Sant Galderic, al mes d’octubre, podrem gaudir de l’ambient de la Fira de Tardor, amb parades i activitats per a tots els públics i gustos. 

 

Voltants...

 

A prop de Tàvernoles podrem gaudir de les contrades dels municipis de Calldetenes, Gurb i Taradell amb els itineraris que podem trobar a l’app de Natura Local.

 

Molt a prop de Tavèrnoles, podem visitar, també, el monestir de Sant Pere de Casserres, en una ubicació espectacular rodejat per un meandre del riu Ter a la zona de Sau.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 888 73 08
Oficina de Turisme
93 812 20 36
CAP de Roda de Ter
93 854 04 52
CAP de Folgueroles
93 812 23 33
Transport públic
93 889 25 77

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Tavèrnoles

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Tavèrnoles

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Tavèrnoles

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme