Locomotora. Fornells de la Selva
Cases de Fornells. Fornells de la Selva
Return

Fornells de la Selva

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Planes enmig de la Selva

Fornells de la Selva és un municipi situat al mig de la comarca del Gironès, a la plana de la Selva i a tocar ja de la ciutat de Girona. El terme, molt planer, queda drenat per l’Onyar, que forma un meandre situat gairebé totalment dintre del municipi, entre Riudellots i els terrenys de l’antic veïnat gironí de Palau-sacosta.

Més enllà del nucli antic de Fornells, que conserva les restes d’un antic castell del segle X, convertit actualment en masia, amb la capella romànica de Santa Maria del Castell, l’església de Sant Cugat i la torre del Governador, i els seus nous barris de creixement modern, escampats pel terme hi trobem altres petits veïnats de masies disseminades, algunes fortificades i de fecunda història. En total el municipi agrupa uns 2.600 habitants (2018).

El municipi s’ha vist propiciat econòmica i demogràficament durant aquestes últimes dècades per la seva moderna zona industrial i de serveis i la seva proximitat amb Girona. No obstant això, conserva una interessant activitat agropecuària seguint-ne la tradició i la fertilitat de les seves terres.

El medi físic és constituït pràcticament pel típic mosaic agroforestal de la plana de Selva, amb una gran abundància d’aigua, boscos, terres d’arbredes i, més lluny de la seva influència, camps de cereals. Seguint el cursos d’aigua, hi trobem vegetació de ribera en galeria, amb racons de gran biodiversitat.

Els principals esdeveniments festius i populars del municipi són la Festa Major de Sant Cugat, a la vila, a finals de juliol; la Fira de Fornells, a mitjan abril, i un romiatge al santuari de la Mare de Déu dels Àngels, fora del terme però amb molta tradició, a principis de setembre.

 

Sabies que...?

 

L’estació de tren de Fornells, actualment és la seu de l’Associació d’Amics del Ferrocarril, que l’han convertit en museu amb visites concertades. Al costat s’ha habilitat un circuit de trens a petita escala, que té un recorregut d’un quilòmetre.

 

No et perdis...

 

Una passejada vora el riu Onyar després d’un període de pluges, quan presenta la millor estampa.

 

Què fer...?

 

El relleu planer de Fornells és ideal per iniciar-se amb les excursions a cavall. Pregunteu a la hípica del poble.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a mitjan abril podrem gaudir de la Fira d’Artesania de Fornells, amb un munt de parades per remenar i triar.

 

Voltants...

 

A prop de Fornells de la Selva podem continuar descobrint els vells paratges entre el Gironès i la Selva i als peus de les Gavarres amb els itineraris que trobareu a l’app de Natura Local als municipis de Quart, Girona i Cassà de la Selva.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
972 47 61 63
CAP
972 47 68 02
Farmàcia Pararols
972 47 63 30
Bus Teisa
972 20 48 68
Bus Sagalés
902 13 00 14
Tren Renfe
902 24 02 02
Taxi
626 76 54 22

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Fornells de la Selva

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Fornells de la Selva

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Fornells de la Selva

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Theme