Presentation
Entre la Noguera i el Flamisell
La Pobla de Segur és el segon municipi més important de la comarca del Pallars Jussà. La seva riquesa i forma de vida tenen la base en el comerç i els serveis, així com en la indústria, la pagesia i la ramaderia. Té un clima variat durant tot l'any, tenint en compte que la seva situació és al Prepirineu.
El terme municipal de la Pobla de Segur inclou, a més d'aquesta vila, els pobles i despoblats de Gramuntill, Montsor, Puimanyons i Sant Joan de Vinyafrescal.
L'origen de la Pobla data, aproximadament, de la segona meitat del segle XII. El cens de 1380 assigna a la Pobla 12 focs i 6 al veí antic llogarret del Pui de Segur, vinculat als orígens de la Pobla. Els censos posteriors dels que hi ha constància, del 1553 i 1595, atribueixen a la Pobla 51 i 39 focs, respectivament. El de 1718, el primer que computa per habitants, indica 500 veïns.
El Comú de Particulars, creat pel veïnat l'any 1822, atorga concessions al sector industrial del poble afavorint la instauració de diverses indústries: de xocolata, de pastes de sopa, de batans de llana, d'oli i de farina o de serradores de fusta, entre d'altres. A principis de segle XX la importància recau en les obres hidroelèctriques, a partir de 1911. El 1920 s'estrena la central del Vernadot.
Avui, a més de la suma dels altres sectors, la Pobla de Segur és un important centre comercial i de serveis de la part nord de la comarca del Pallars Jussà, a les portes de les comarques pirinenques del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.
Sabies que...?
El 13 de novembre de 1951 arriba el ferrocarril a la Pobla de Segur. La línia ferroviària havia de continuar cap a França pel Pallars Sobirà, però mai més ha estat acabada, deixant la Pobla com l'última estació de la línia des de Lleida.
No et perdis...
Arribar a la Pobla amb l'anomenat Tren dels Llacs des de Lleida o Balaguer, línia cobejada per la seva bellesa paisatgística.
Què fer...?
Visiteu l'antiga fàbrica de Licors Portet de la Pobla de Segur, fundada al 1883, una visita per la història de la tradició de l'elaboració de licors com la ratafia a la població i a tota la zona.
Quan anar-hi...?
Si hi anem el primer cap de setmana de juliol, a més de fer-nos passar la calor vora el riu, podrem ser presents a la Diada del Raiers, un esdeveniment que rememora els temps que la fusta dels arbres es baixava riu avall mitjançant la construcció i conducció de rais pel riu.
Voltants...
A prop de la Pobla de Segur, recomanem visitar la serra del Boumort durant l'època de la brama de cérvol, entre mitjans de setembre i principis d'octubre. Abans d'anar-hi, però, contacteu amb els serveis informatius de la zona, ja que cal saber a on anar i és millor realitzar la sortida de forma organitzada.