Vistes a Ulldemolins amb la serra de Montsant al fons
Vinyes amb l'església d'Ulldemolins al fons
Return

Ulldemolins

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La vall del silenci

Ulldemolins és un municipi situat a l’extrem nord de la comarca del Priorat, al límit amb les Garrigues i amb l’extrem sud-est de la Conca de Barberà, conformat pel terme del municipi de Vilanova de Prades. La seva situació és remota i apartada de les principals rutes, ocupant la part alta de la vall del riu Monstant, entre el vessant nord del Montsant i els primera contraforts occidentals de les muntanyes de Prades, pujant també cap al nord més enllà de la carena de la serra de la Llena tot fent una breu incursió cap als barrancs garriguencs.

La població del municipi és pràcticament tota concentrada al poble d’Ulldemolins, ja que els masos existents a la resta del terme de treball i d’estades diürnes, agrupant uns 400 habitants (2018).

La base econòmica del municipi és l’agricultura de secà, amb olivera i ametller, i, en menor mesura, vinya. Durant els darrers anys està esdevenint una destinació ecoturística molt cobejada, ja que la bellesa de l’abrupte relleu del Montsant i del paisatge cultural de l’entorn el fan un indret molt interessant per al senderisme.

El medi físic ve determinat per ser una vall més aviat tancada, emmarcada pels abruptes i rocosos vessants de roca conglomerada del Montsant i de la serra de la Llena, d’una gran bellesa cromàtica i de formes, coberts de garrigues, pinedes i alzines, i una part més aviat planera al centre i est del terme, profusament aprofitada per a l’agricultura, formant un paisatge cultural molt ben conservat. Al llarg del riu Montsant podrem trobat, també, belles raconades on es formen petites comunitats de vegetació de ribera, malgrat la poca irregularitat del cabal de riu, que no deixa de ser un riu de règim mediterrani.

Els principals esdeveniments festius del poble són la Festa Major, al setembre; les Festes d’Agost, a mitjan mes; l’Aplec de Sant Bartomeu, a l’agost, també; i la processó de Setmana Santa, a més d’una jornada gastronòmica dedicada a la truita amb suc, un plat tradicional, al mes de març.

 

Sabies que...?

 

Ulldemolins és un dels pobles més petits a disposar d’oficina de turisme pròpia. Val la pena passa-hi per saber de totes les possibilitats que ofereix l’entorn del Montsant i de la serra de la Llena. Hi sereu molt ben atesos!

 

No et perdis...

 

La caminada fins a la pintoresca ermita de Sant Bartomeu seguint un tram del curiós congost de Fraguerau. Una gran experiència paisatgística!

 

Què fer...?

 

Si us passegeu pel poble d’Ulldemolins, cosa que recomanem, busqueu qui us vengui mel de la zona, d’una gran reputació.

  

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan març podrem gaudir de la concorreguda Diada Gastronòmica de la Truita d’Espinacs amb Suc, un esdeveniment dedicat a un dels plats més tradicionals de la contrada. Us en llepareu els dits!

 

Voltants...

 

A prop d’Ulldemolins podem acabar de voltar pel Priorat (Siurana, Escaladei, la Vilella Baixa, Falset...) i el bonic poble i les muntanyes de Prades, un altre paradís proper.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
977 56 15 78
Consultori mèdic
977 56 15 53
CAP Cornudella
977 82 10 19
Farmàcia
977 56 16 25
Bus Plana
977 21 44 75

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Ulldemolins

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Ulldemolins

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Ulldemolins

Es mostren 1 - 10 de 16
 • Filter by type
  Theme