Return

El forn de Santa Llúcia

Route POI
Arquitectura
Index card

Introduction

Situada al costat del Mas El Forn, trobem la capella de l’antic monestir de Santa Llúcia, datada dels segles XIII i XIV.

La nau interior consta de la part romànica (finals del s. XIII) de dimensions reduïdes i de la gòtica (mitjà segle XIV), molt més ample i alta.

Al monestir de Santa Llúcia va haver-hi monges des del 1270 fins el 1460, en aquell moment la guerra s’apropava a la comarca i van marxar cap a casa. Acabat el temps de la discòrdia, les monges van voler tornar al convent però la casa estava derruïda.

A l’antic convent de monges, s’hi celebrava un festival el dia de la patrona de les modistes (Sta. Llúcia), en el qual es congregava el veïnat de Rajadell i de pobles veïns com Fals.

Al costat de l'antiga porta que donava a migdia, hi ha la tomba de Cicerona, primera prioressa del monestir. La suposada tomba correspon a una pedra que té gravada una creu i quatre escuts amb l'estrella dels Rajadell i que es troba en aquest emplaçament.

Cal destacar que en aquest Mas hi havia un Forn de vidre que va constituir l’intent industrial més important de Rajadell fins al segle XX, ja que en un moment donat hi treballaven una vintena d’homes entre vidriers, llenyataires, bricolers, traginers i altres treballadors.

Font.: Masos, safrà. Occitants i pesta negra- Francesc Rafat i Selga

Images