Rutes a Calafell
Return

Planes ermes

Route POI
Paisatges
Index card

Introduction

Aquestes planes de Cal Borrell, situades entre pujols, eren llocs ideals pels conreus més exigents i les hortes. De ben segur que els que vivien al poblat de Montpaó les treballaven amb cura. Veieu el poblat al turonet del davant?

Avui, l'abandonament del camp i del sector primari fa que no s'aprofitin. Només quan conreus com la vinya tornen a créixer, hi ha la possibilitat que es recuperin. De fet una mica més amunt temin la plana de la Graiera i la plana de Montpaó que sí que estan plantades amb vinya.

Pel tipus de plantes que hi ha podem dir que no fa massa temps que s'han deixat. Dominat el fenàs, el llentiscle, petits pins que ja van passant del bosc a la plana i moltes altres plantes de flors que a la primavera-estiu ho fan un lloc ple de vida i diversitat. Sabeu que les flors criden als insectes i els insectes al seu temps als ocells i és en aquestes planes on més evident es fa la vida a la primavera. No seria estrany trobar-hi alguna serp verda o llangardaix prenent el sol.

Pels volts de Sant Joan, trobareu una planteta (foto) anomenada pericó o flor de Sant Joan. (Hypericum perforatum). Es diu perforatum perquè si mireu la fulla a contrallum, veureu com si hi hagués molts foradets. Aquesta planta té moltes i bones propietats medicinals, entre elles que és precursora del triptòfan: hormona de la felicitat que actua com antidepressiu.

Images