Rutes a Ivars d'Urgell. Espais de Ponent
Rutes a Ivars d'Urgell. Espais de Ponent
Rutes a Ivars d'Urgell. Espais de Ponent
Rutes a Ivars d'Urgell. Espais de Ponent
Return

Ivars d'Urgell i Vallverd

Destiny
13/02/2021
Index card

Presentation

Entre séquies i reguers

És un municipi situat al nord-est de la comarca, tocant amb l'Urgell, de la qual es va separar en crear-se la nova comarca del Pla d'Urgell. Al nord es troba amb el municipi de Penelles (Noguera), La Fullola i Tornabous, tots dos de l'Urgell. A l'est limita amb Barbens i Bellpuig; al sud hi ha Castellnou de Seana i Vila-sana; i a ponent té el municipi de Linyola.
A més del nucli urbà de la vila i cap del municipi, el terme conté el poble de Vallverd, les caseries de Montalé i la Cendrosa, i força masies repartides.
El municipi té una població de 1537 habitants, i una extensió de 24 km², amb una orografia força plana, però travessada per reguers. Els solcs són allargats i poc profunds, amb argiles a les parts baixes i graves a les més elevades, la depressió més profunda, és la que forma l'estany d'Ivars Vila-sana. Antigament hi havia força fonts, ja que les aigües subterrànies, properes a la superfície afloraven en diversos punts, avui només en trobem una al camí de Tàrrega.
La població s'ocupa principalment en la industrial basada en l'agricultura i la ramaderia, i el municipi esdevé la capital agrícola de la comarca, tant pel nombre elevat de població, com pel progressiu creixement de la «Cooperativa del Camp d'Ivars d'Urgell». Els conreus que hi trobem són principalment blat de moro i blat, alfals i arbres fruiters. Pel que fa a la ramaderia, trobem cria de bestiar porcí i d'aviram principalment.
El nucli actual de la vila d'Ivars, es troba a 265 m d'altitud, s'ha desenvolupat al voltant del nucli antic, i encara s'hi troben algunes cases senyorials, no en queda res de l'antic castell actualment, al seu lloc hi ha la masia Montsuar. També s'ha creat una trama urbana que segueix el traçat de les principals vies de comunicació.
L'església parroquial és d'estil barroc, i està dedicada a Sant Andreu, mentre que hi ha una capella del s. XVIII, als afores dedicada a la Mare de Déu de l'Horta, molt venerada. La font que trobem prop de l'ajuntament, és molt estimada pels habitants d'Ivars, fins i tot ha canviat de lloc més d'una vegada.
Durant la Segona Pasqua se celebra la festa major, i el Concurs Nacional de Colles Sardanistes, mentre que el 30 de novembre, per Sant Andreu se celebra la festa major petita. Cada dos anys, per Sant Andreu se celebra «La Nit de Sant Andreu», i consisteix en un certamen musical de sardanes.
Les festes majors del poble de Vallverd són el segon dissabte de maig, coincidint amb la Mare de Déu del Roser, mentre que l'últim dissabte de setembre se celebra la festa major petita, dedicada a Sant Miquel.

Natura 2000 EIN

Do not miss it

Aprofiteu per visitar i donar un tomb pels voltants de l'estany d'Ivars Vila-sana, on trobarem un hàbitat escàs, una zona humida d'interior, ideal per observar fauna salvatge, sobretot ocells especialitzats zones humides, fins al moment, s'hi han comptabilitzat més de 250 espècies diferents.

When to go

Si us agraden les sardanes, aprofiteu quan arribi la Segona Pasqua, ja que se celebra la festa major, i el Concurs Nacional de Colles Sardanistes.

What to do

L'escriptora i poetessa Maria-Mercè Marçal era d'Ivars d'Urgell, i és per aquest motiu que va crear una ruta que transcorre pels espais més significatius de la seva vida durant la infància i joventut.
Així doncs es proposa un recorregut pel poble d'Ivars d'Urgell.

La ruta ha estat elaborada gràcies al recull de fons orals de gent del poble, la seva biografia escrita, i informació procedent la fundació dedicada a ella.

Did you know that

Durant la Guerra Civil Ivars d'Urgell no fou escenari directe de cap batalla, és per això que no hi trobarem restes de trinxeres ni d'impactes de projectils enlloc.
No va ser així amb la rereguarda, ja que van instal·lar hospital militar, va haver-hi pas de tropes, visites dels comitès, etc. Aquest pas de l'exèrcit es pot seguir en part, gràcies als gravats trobats en les parets d'una masia, Cal Ponses. El batalló del requetè carlí va plasmar els gravats quan hi feia nit, el 6 de maig del 1938, deixant referències a la seva estada al lloc.

Around

Als afores de la vila d'Ivars d'Urgell, prop del reguer, hi ha la Mare de Déu de l'Horta, una capella del segle XVIII, una Verge molt venerada a la contrada, i on tradicionalment els fidels acudien en processons per demanar aigua en temps de sequera.

A Mollerussa, podeu anar a visitar l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell,  o si us interessa més podeu visitar el Museu del Vestits de Paper, a la mateixa ciutat.

Contact telephones

Ajuntament Ivars d'Urgell
973 58 01 25
Whatsapp Ajuntament
621 266 071
Consultori mèdic
973 58 06 50
Emergències
112
Farmàcia Esther Graus
973 580 004

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Ivars d'Urgell i Vallverd

  • Activity and difficulty
    By foot
    By bike
    By horse
  • Filter by type
    Typology
    Type of land
    Theme

No results

Visits

What to see in: Ivars d'Urgell i Vallverd

  • Filter by type
    Theme

No results

Services

What to do in: Ivars d'Urgell i Vallverd

  • Filter by type
    Theme

No results