Rutes a les Serres de Bellmunt. Castellserà
Rutes a les Serres de Bellmunt. Castellserà
Return

Castellserà

Destiny
13/02/2021
Index card

Presentation

Entre la serra d'Almenara i la plana d'Urgell


Castellserà és un municipi situat al nord-oest de la comarca de l'Urgell. Fa frontera amb la comarca de la Noguera al sector nord, on es troba el municipi de Preixens (Noguera), i amb Agramunt, també al nord-est del municipi. Al sector sud del terme limita amb Penelles (Noguera), i la Fuliola. Al sector oest, el municipi té l'enclavament estret i llarg de Torretosquella, que queda dins el terme de Penelles (Noguera). Castellserà és l'únic poble existent dins el terme, i n'és el cap del municipi.

El municipi es troba a principalment a la plana del canal d'Urgell, que divideix el terme en dues parts al nord-est, molt proper al sud de la serra d'Almenara. La proximitat amb aquesta serra dóna una bona diversitat de sòls, des de roques calcàries i guixenques de la serra, contrastant amb terres molt profunds i fèrtils de les zones planes, que ocupen la major part del territori.
El canal d'Urgell permet regar quatre cinquenes parts del territori.

L'extensió del terme, és de 16 km², i els seus gairebé mil habitants, es concentren principalment al poble, que es troba a 267 m d'altitud. L'economia del municipi és força diversificada per sectors, la indústria, però, té un paper més important, antigament la més important era la de la fabricació de guix, però actualment és més important la basada en la metal·lúrgia i la construcció de maquinària agrícola principalment. L'agricultura es basa principalment en el regadiu, de conreus herbacis i arbres fruiters, olivera i ametllers. Però també la ramaderia (porcs i aviram) té el seu pes com a complement d'aquesta agricultura. Existeix una cooperativa local que es dedica a la fabricació de pinsos. El sector comercial i de serveis és rellevant i variat, i serveix a les necessitats locals.

El poble va néixer al voltant d'una fortificació construïda al segle XII, anomenada la Torre dels Canonges, on abans ja hi havia hagut una vil·la romana, a poc a poc va anar estenent-se al voltant dels eixos de comunicació principals.
Actualment els elements patrimonials més destacats són l'església de Santa Magdalena, la Panera, un antic magatzem del monestir de Poblet, considerat Bé cultural d'Interès Nacional (BCIN), l'ermita de Sant Sebastià, que es troba als afores del poble. També hi ha una bonica creu de terme del s. XVI (BCIN), que antigament es trobava fora del poble, i que es va traslladar a una plaça després de la Guerra Civil. Finalment cal destacar també, la casa senyorial Cal Tarragona, un edifici de pedra del s. XVII, de tres plantes.

Castellserà té una entitat gairebé ja centenària, l'Agrupació Flors d'Urgell, fundada l'any 1926 amb el nom Agrupació Coral de Castellserà. La festa major d'estiu se celebra el primer cap de setmana de setembre, mentre que la festa major d'hivern es fa coincidir amb el segon diumenge de maig, pel Roser. Es fa una darrera festa al llarg de l'any, en què se celebra Sant Sebastià, patró del poble, i cau en el dia 20 de gener.

Natura 2000 EIN

Do not miss it

Recomanem sortir a passejar pels carrers de Castellserà i deixar-se captivar per alguns dels elements que hi trobarem, la creu de terme, l'edifici de la Panera, Cal Tarragona... 

Cal Carnisser, és un edifici de mitjans del segle XX, té uns esgrafiats ben especials a la seva façana. En aquesta què es representen diferents escenes del treball al camp, segons cada època de l'any. No us perdeu tampoc l'interessant treball de forja de la seva balconada.

When to go

Durant uns quants dies de la primavera hi ha una explosió de colors i olors realment espectacular. Es tracta de la gran floració dels camps de fruiters de la plana d'Urgell, que transformen el paisatge visual i olfactiu de tot el territori.

Cal estar al cas i sincronitzar-se amb aquest curt període de temps, però val molt la pena viure aquest espectacle pels sentits.

What to do

Si teniu ganes de viure una experiència divertida, per petits i grans, aneu a visitar el Laberint de Panís. Un laberint que es dibuixa cada any enmig d'un gran camp de blat de moro.

Did you know that

L'ermita de Sant Sebastià, situada als afores de la vila, va ser aixecada en honor al patró del poble, per donar gràcies per deslliurar-los d'un episodi de pesta.

Around

Hi ha força propostes per fer als voltants de Castellserà, des d'anar a Penelles o Ivars d'Urgell a visitar les seves pintures murals d'art de carrer. També si preferiu estar en espais naturals, podeu apropar-vos a l'estany d'Ivars-Vila-sana, o la serra d'Almenara. I si voleu visitar pobles amb elements arquitectònics i històrics d'interès a Agramunt podreu visitar des d'espais de la memòria de la Guerra Civil, a una magnífica església romànica, entre altres.

Contact telephones

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Castellserà

  • Activity and difficulty
    By foot
    By bike
    By horse
  • Filter by type
    Typology
    Type of land
    Theme

No results

Visits

What to see in: Castellserà

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Filter by type
    Theme
Services

What to do in: Castellserà

  • Filter by type
    Theme

No results