Rutes a Gavà
Return

Grans llentiscles

Route POI
Flora
Index card

Introduction

Aquests espais plans més allunyats de la riera eren antics camps de conreus de secà: veieu els garrofers i les figueres?
Prop ens queden els masos de Can Roig, Ca n'Amat, Can Tries, tots ells responsables del paisatge agrari fins a mitjans del segle passat, avui reconvertits en allotjaments residencials, restaurants, o altres serveis.

En abandonar els camps, els arbusts petits primer i els més grans després comencen a ocupar l'espai i preparar el terreny al futur bosc.

El llentiscle o mata (foto) és un dels arbusts més abundant a la pineda, i aquí pren unes dimensions extraordinàries. Arbust de clima mediterrani que viu a ple sol i mitja ombra sota pinedes o alzinars. És de la família dels pistatxos.

Sabíeu que si fem uns talls al tronc i branques gruixudes regalima una saba s'anomena màstic i s'utilitza per a produir una goma o làtex molt aromàtic. A l'antiguitat aquest làtex s'usava com a goma de mastegar i actualment s'empra en aplicacions d'ortodòncia, per a fabricar vernissos i també en pastisseria i per a fabricar licors.

El llentiscle o mata se sol fer servir per a fer-ne garlandes vegetals perquè té la propietat de conservar la fulla verda molt de temps després d'haver estat tallada i per l'aroma que desprèn. És per això que sovint trobem grups d'immigrants amb tisores d'esporgar a la mà i farcells de branquillons de llentiscle. Són grups organitzats que tallen i porten els farcells de llentiscle a unes furgonetes i d'aquí als intermediaris que ho exporten cap als Països Baixos.

 

Images