Description
La Gliptoteca Enric Monjo està especialitzada en art i aplega les col·leccions d'escultura d'Enric Monjo i Garriga (1895-1976), fill il·lustre de la vila que va donar part de la seva col·lecció escultòrica a Vilassar de Mar, amb la qual es va crear el 1971 la Gliptoteca Enric Monjo, de pintura de Carme Rovira i Maria Ferrés i d'art municipal.
Situat a l'edifici de l'Antic Hostal, des del 14 d'abril de 2019, està oberta de forma permanent. A la planta baixa hi ha exposicions temporals i el primer pis està dedicat a l'exposició permanent Enric Monjo, escultor: "Un recorregut per la vida i l'obra de l'escultor vilassarenc Enric Monjo (1895-1976)", presentant els seus anys de formació, l'etapa noucentista i la seva producció com a escultor professional, amb una extensa producció situada en museus, espais públics, esglésies, catedrals i col·leccions públiques i privades d'arreu del món, des de Taiwan, París o Londres, fins a Nova York, Miami o Buenos Aires. Un audiovisual facilita l'aproximació a la seva persona i la seva obra. El segon pis (taller de l'artista, magatzem i zones de treball intern) es pot visitar mitjançant visites concertades gratuïtes, amb grups reduïts i inscripció prèvia.
L'existència d'hostal a Vilassar és coneguda almenys des de 1662. L'edifici que ens ha pervingut va ser construït o reformat l'any 1762, segons consta a la llinda del portal. La façana actual està molt modificada respecte a l'antiga, els esgrafiats de 1902 de la façana de llevant, és el que resta de la decoració original de l'arquitecte modernista Eduard Ferrés i Puig. L'escultura Joventut o Mediterrània (1950), obra d'Enric Monjo, està ubicada a la plaça Pau Vila.
La seva situació enfront de l'antic camí ral de Barcelona a Mataró, precedent de l'actual N-II, afavoria la seva funció de fonda per a viatgers i traginers que feien la ruta en diligències i carruatges. L'hostal servia alhora de centre de subministrament de comestibles (sal, oli, carn, peix), estanc, obrador de ferreteria i forn de pa. És famosa la dita popular "a l'hostal de Vilassar, molts badalls i poc menjar".
Quan l'antic veïnat de mar va esdevenir un municipi independent, l'edifici va acollir el primer Ajuntament, la presó, el jutjat de pau i l'arxiu, entre 1785 i 1962, any en què s'inicià el procés que la convertiria en l'actual museu Enric Monjo.