Vilassar de Mar
Revenir

Museu Enric Monjo - l'Antic Hostal

Visit
Autres
Fichier

Description

La Gliptoteca Enric Monjo està especialitzada en art i aplega les col·leccions d'escultura d'Enric Monjo i Garriga (1895-1976), fill il·lustre de la vila que va donar part de la seva col·lecció escultòrica a Vilassar de Mar, amb la qual es va crear el 1971 la Gliptoteca Enric Monjo, de pintura de Carme Rovira i Maria Ferrés i d'art municipal.

Situat a l'edifici de l'Antic Hostal, des del 14 d'abril de 2019, està oberta de forma permanent. A la planta baixa hi ha exposicions temporals i el primer pis està dedicat a l'exposició permanent Enric Monjo, escultor: "Un recorregut per la vida i l'obra de l'escultor vilassarenc Enric Monjo (1895-1976)", presentant els seus anys de formació, l'etapa noucentista i la seva producció com a escultor professional, amb una extensa producció situada en museus, espais públics, esglésies, catedrals i col·leccions públiques i privades d'arreu del món, des de Taiwan, París o Londres, fins a Nova York, Miami o Buenos Aires. Un audiovisual facilita l'aproximació a la seva persona i la seva obra. El segon pis (taller de l'artista, magatzem i zones de treball intern) es pot visitar mitjançant visites concertades gratuïtes, amb grups reduïts i inscripció prèvia.

L'existència d'hostal a Vilassar és coneguda almenys des de 1662. L'edifici que ens ha pervingut va ser construït o reformat l'any 1762, segons consta a la llinda del portal. La façana actual està molt modificada respecte a l'antiga, els esgrafiats de 1902 de la façana de llevant, és el que resta de la decoració original de l'arquitecte modernista Eduard Ferrés i Puig. L'escultura Joventut o Mediterrània (1950), obra d'Enric Monjo, està ubicada a la plaça Pau Vila.

La seva situació enfront de l'antic camí ral de Barcelona a Mataró, precedent de l'actual N-II, afavoria la seva funció de fonda per a viatgers i traginers que feien la ruta en diligències i carruatges. L'hostal servia alhora de centre de subministrament de comestibles (sal, oli, carn, peix), estanc, obrador de ferreteria i forn de pa. És famosa la dita popular "a l'hostal de Vilassar, molts badalls i poc menjar".

Quan l'antic veïnat de mar va esdevenir un municipi independent, l'edifici va acollir el primer Ajuntament, la presó, el jutjat de pau i l'arxiu, entre 1785 i 1962, any en què s'inicià el procés que la convertiria en l'actual museu Enric Monjo.

Adresse

Camí Ral, 30.
08340
Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note