Presentation
Un destí que combina bellesa natural amb riquesa històrica
Òdena és un terme municipal que està situat a la subcomarca de la Conca d’Òdena, sector central de la comarca de l’Anoia, província de Barcelona. Té una superfície accidentada que s’estén en 52,66 quilòmetres quadrats en l’àmbit territorial de la Catalunya Central, a 350 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Constitueix una Gran Depressió de forma circular envoltada de marjals tabulars que es prolonguen per la Depressió Central Catalana.
Un dels punts forts d'Òdena és la seva riquesa paisatgística. Aquí pots trobar des de camps de cultiu fins a boscos frondosos, passant per muntanyes i rius.
Òdena té diverses formacions muntanyoses que dominen el paisatge. Les principals elevacions es troben als extrems nord i sud del terme municipal. El nord presenta una orografia més accidentada, amb cimeres que superen els 600 metres sobre el nivell del mar.
El municipi es troba a la vall del riu Anoia, una vall relativament àmplia i fèrtil. Aquesta vall proporciona un terreny més planer i adequat per al conreu, contrastant amb les zones muntanyoses circumdants. També es troben diverses terrasses fluvials que ofereixen sòls rics en nutrients.
El riu Anoia és la principal artèria fluvial d'Òdena. Aquest riu neix a la serra de l'Avenç i flueix a través del municipi abans d'unir-se al riu Llobregat. El curs del riu, està acompanyat per una sèrie de rieres i rierols estacionals afluents, que drenen les aigües de les zones muntanyoses i les porten a la vall.
La riera d'Òdena és una de les principals que travessa el municipi. És petita, té poca aigua, té alguns llocs molt macos com per exemple la "Resbaladera". La riera neix quan s'ajunten els torrents de les muntanyes del voltant d'Òdena, com el de les Maioles o el de Puigbufer.
També, a la regió hi ha diverses fonts naturals, a més d'embassaments i pous artesians.
Òdena gaudeix d'un clima mediterrani continentalitzat, caracteritzat per hiverns freds i estius càlids i secs. L'altitud i el relleu muntanyós influeixen significativament en les condicions climàtiques locals.
La vegetació d'Òdena és diversa i reflecteix la varietat del seu relleu i clima. A les zones més elevades, predominen els boscos de coníferes, principalment pins i avets. Aquests boscos són vitals per a la conservació del sòl i la regulació del microclima local. A la vall i les terrasses fluvials, la vegetació és més variada, amb una barreja d'espècies arbustives i herbàcies.
La fauna a Òdena inclou una àmplia varietat d'espècies animals, des de petits mamífers com conills, esquirols, teixidors i guineus fins a aus rapinyaires com l'àliga i el falcó. Les àrees boscoses i muntanyoses proporcionen un hàbitat adequat per a moltes d'aquestes espècies, però també són comunes a les àrees rurals. La diversitat d'aus és notable, amb espècies residents i migratòries que troben refugi i aliment en els diferents hàbitats d'Òdena. Sargantanes, salamandres i altres rèptils i amfibis habiten les zones humides i les riberes dels cossos d'aigua.
L'agricultura és un dels pilars de l'economia d'Òdena. Els principals conreus inclouen oliveres, vinyes i cereals, aprofitant la qualitat del sòl i les condicions climàtiques favorables de la vall de l'Anoia. Òdena compta amb importants elaboradors de cava i vi (Caves Bohigas de la finca Can Macià i Vicens Puiggròs) a més d’algunes cases de pagès que encara es fan els seus vins, misteles, ratafies, quines, etc.
L'ocupació humana de l'indret, que avui és Òdena, cal remuntar-la al període ibèric, entre els segles II i I a C. La romanització implicà una nova estructuració del territori basada en l'explotació agrícola, de la qual en van sorgir les vil·les, els antecedents més propers de les masies. L'arribada dels repobladors cristians va comportar l’acastellanen del territori, i a partir de l'organització dels castells termenats va sorgir una nova organització, en funció del perill musulmà i del control aristocràtic del territori. Així, originàriament, Òdena ocupava un turó, punt defensiu d’importància del que encara trobem el testimoni de la torre de guaita de l’antic Castell, que domina el que seria la Conca d’Òdena cap a l’Anoia.
Actualment, Òdena té dos nuclis de població importants, el nucli d’Òdena, on es concentren la major part dels equipaments municipals (Ajuntament, església, llar d’infants, escola pública, farmàcia, piscina, camp de futbol i pavelló poliesportiu), i el Pla d’Òdena, situat a 4 quilòmetres del nucli, molt pròxim al conjunt urbà d’Igualada-Vilanova del Camí; a més té un tercer nucli de població, l'Espelt, i diversos disseminats (Can Sabaté, Can Soler, les Casetes d’en Mussons, La Font de Can Massarnau, el Samuntà i el Bosc Gran).
El nucli urbà d’Òdena inclou tres barris: El nucli, Santa Olga i Puig Rabat, amb característiques diferenciades. El nucli originari situat a la falda del turó del castell presenta edificacions de diferents moments fruit d’un creixement continuat al llarg del temps. Santa Olga és un conjunt de casetes unifamiliars entre mitgeres molt senzilles a tocar de la zona esportiva de la piscina i el camp de futbol en direcció a Igualada. Puig Rabat és un creixement modern de cases unifamiliars amb jardí que ocupa els vessants d’un turó arbrat enfrontat al turó originari d’Òdena, a l’altra banda de la riera de Can Valls i de la carretera C37Z.
Contact telephones
Links of interest
Lloc web amb la informació municipal de l’Ajuntament d’Òdena.
Cercador de Mapes del Patrimoni Cultural del Municipi d’Òdena.
Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya - del Municipi d’Òdena.
Lloc web amb la informació del Consorci de Gestió de l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena.