Rutes a Beuges
Rutes a Begues
La zona de les Tallarisses des de la riera de Begues
Antic camí de Begues a Olesa de Bonesvalls
Rutes a a Begues
Return

Pou del Glaç i obagues de les Tallarisses

Route
07/10/2016
Index card

Introduction

De la riera de Begues a les Tallarisses

En aquest fàcil i plàcid recorregut, començarem flanquejant per la base del vessant nord-est de la muntanya de les Tallarisses. Entre pinedes de pi blanc esquitxades de joves alzines, crescudes entre les abandonades feixes afermades amb marges de pedra seca, anirem seguint de ben a prop el curs de la riera de Begues. Passarem pel popular pou del Glaç i, més endavant, un cop travessat el fondo de la Vena, seguirem les obagues per tornar, tot seguint l'antic camí de la Massana.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Anti-clockwise circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  2 hours 40 minutes
 • Slope
  170.00 meters
 • Distance
  8.50 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Architecture and environment
  To play
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

De la riera de Begues a les Tallarises

Des de ben a prop de can Térmens, els camins del vessant obac de les Tallarisses s'escolen pel mig de les abandonades feixes de vinya construïdes antany a base de marges de pedra seca que encara sobreviuen enmig de la boscúria. També hi sobreviu una molt ben conservada barraca de vinya, clar testimoniatge del viu passat agrícola de la zona. Al llarg d'un bon tram, el camí segueix la base del vessant, ben a prop del curs de la riera de Begues. De cop, enmig de l'espessa boscúria, ben orientat a la part més obaga, el pou del Glaç, força visible i ben conservat. També ens deixa clar tot el que calia fer amb els mitjans de l'època per a poder aprofitar els recursos naturals de la zona, en aquest cas, el glaç que es formava en ple hivern en aquests racons obacs de la riera de Begues.

Seguirem pel bell mig de la pineda, ara més esclarissada, ara més espessota. Just abans d'arribar al fondo de la Vena, una franja arrasada de vegetació arbòria clarament d'origen humà (tot just per fer-hi passar unes torres elèctriques), és prou motiu perquè el canvi de condicions hi faci créixer a cor què vols la ginesta, una planta molt heliòfila, és a dir, molt amant de la plenitud de l'escalf del sol. En plena florida, aquests ginestars seran una de les estampes més belles de la passejada.

Ara, travessarem el fondo de la Vena per enfilar-nos entre bonics exemplars de càrritxs, una espècie no molt propícia, pel senderó de l'obaga de la Vena, que ha de conduir cap a l'ample camí que ens ve de can Maçana i que ens deixarà a can Térmens. El camí flanqueja els vessants de l'obaga de les Tallarisses, ara cap aquí, ara cap allà. Entre els arbres, de tant, en tant, una obertura suficient ens deixa veure unes discretes vistes, ja que tampoc ens hem alçat massa. Tot plegat, molta discreció.

Finalment, arribarem a can Térmens, arrelada pairalia beguetana, ja a tocar d'on hem començat tot just fa una hora i mitja.

Tips

TRAÇAT

 • Traçat fàcil, sense estridències, sempre per senders, camins i pistes ben definits. En algun tram, però, abunda la pedra solta: calceu, si pot ser, bota de canya alta. Si no, mireu bé a on trepitgeu, ja que la pedra solta pot ser causa de doloroses torçades de turmell. 

AIGUA

 • No hi ha cap font en tot el recorregut. Porteu la cantimplora ben plena.

PRECAUCIONS

 • L'única precaució a prendre són les possibles torçades de turmell en algun tram en el que trobem molta pedra solta, on és fàcil trepitjar malament.

METEO

 • La incidència del sol és relativa, ja que la pràctica totalitat del camí és d'orientació més aviat nord i se circula sovint pel mig de les pinedes, amb força ombra. En ple estiu, però, quan el sol és més alt, no estarà de més prendre precaucions i protegir-nos amb crema solar.

TERRENY

 • En algun tram, el terreny és força pedregós, propiciant possibles relliscades i torçades de turmell. En aquests trams, aneu mirant bé a on poseu la següent passa.
 • En un tram del sender de l'obaga de la Vena, en cas de pluges recents, el camí pot estar força humit, propiciant possibles relliscades.

MATERIAL 

 • Millor calçar bota de canya alta, més recomanada per a terrenys pedregosos amb força pedra solta, tot i que, per la poca extensió en aquest itinerari, tampoc és imprescindible.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Els elements de patrimoni cultural esmentats a l'itinerari, la barraca i el pou del Glaç, estan senyalitzats amb plaquetes i plafons informatius.
 • En cas de voler conèixer o tenir curiositat pel funcionament i les instal·lacions d'una depuradora d'aigües, l'itinerari passa arran de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Begues, on veurem com es canalitza i es torna l'aigua un cop depurada a la riera de Begues. Es pot concertar la visita guiada trucant al 93 223 51 51.

Save the route

What is there

What to see in: Pou del Glaç i obagues de les Tallarisses

Es mostren 1 - 8 de 8

Barraca del Patxarino

Point of interest
Architecture
07/10/2016

Al bell mig de la zona d'antigues feixes del vessant nord-est de les Tallarisses, a l'esquerra del camí que seguim, veiem la barraca de vinya del Patxarino. Aquestes petites construccions eren un bon...

Pou de glaç

Point of interest
Architecture
07/10/2016

És un dipòsit creat per emmagatzemar glaç. Amb unes dimensions exteriors de 13 m de diàmetre i 10 m de fondària, està excavat a la roca i els murs estan fets de pedra calcària lligada amb morter de...

Ginestar

Point of interest
Flora
07/10/2016

Cal explicar que després de visitar el ginestar, cal seguir el camí que surt aquí a l'esquerra.

Margalló

Point of interest
Flora
07/10/2016

Allò que dèiem dels canvis en poca estona: vet aquí un bonic i solitari exemplar de margalló, una dels dues espècies de les famílies de les palmeres autòctones de la costa mediterrània europea (l...

Can Térmens

Point of interest
Architecture
07/10/2016

Important i arrelada pairalia beguetana que constitueix un conjunt agrícola format per diferents elements al voltant de la masia. Ja el trobem datat al s. XIV, però no és fins el s. XVII que apareix...

Images
Rating
/5
6 votes
14%
Ratings with comments Publish rating

Paseo muy fácil y agradable, es interesante y divertido ir leyendo las señales que aparecen en la app.

Visits

What to see in: Pou del Glaç i obagues de les Tallarisses

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Pou del Glaç i obagues de les Tallarisses

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Theme