Masia can Pau
Return

Begues

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La vall entre el Garraf i l’Ordal

Begues és un municipi situat al sud-oest de la comarca del Baix Llobregat, al límit amb l’Alt Penedès i el Garraf, enlairat respecte el delta i la gran plana que forma l’eix central del riu Llobregat al seu pas per la comarca. El terme ocupa la capçalera de la vall i un bon tram de la riera de Begues, que separa els massissos de l’Ordal i del Garraf, i estenent-se per gran part d’aquest últim, on es toca ja amb els termes garrafencs de Sitges i Olivella. Seguint la vall de Begues, aquesta entra al terme d’Olesa de Bonesvalls, el primer de l’Alt Penedès venint per aquesta banda.

Begues té un passat agrícola molt arrelat que encara es pot respirar en alguns racons de la seva plana. Fins ben bé al segle XIX havia estat només petits conjunts rurals de masies i cases de població disseminada. L’obertura de la carretera de Gavà, al 1881, facilità un tímid creixement i la creació d’alguns ravals (Sant Martí, la Rectoria, la Barceloneta...) que han acabat unint-se durant les últimes dècades com a conseqüència del fort creixement urbà i demogràfic que ha tingut en pocs anys, degut a la seva proximitat amb Barcelona i les altres ciutats del Baix Llobregat, oferint un petit oasi en contrast amb l’aglomeració urbana d’aquestes. L’estiueig i les segones residències hi tenen tradició, tot i que moltes d’aquestes hagin esdevingut finalment residències permanents. Actualment (2018), el municipi agrupa gairebé 7.000 habitants

Més enllà de la plana on s’estén el modern nucli de Begues i les seves properes planes agrícoles de Can Sadurní, l’Alzina, Mas Trabal i Can Rigol, el terme és un seguit de petites valls i carenes que s’enfilen a banda i banda cap als massissos calcaris del Garraf i de l’Ordal, amb profuses pinedes esquitxades d’alzines (moltes en antics bancals de vinyes abandonades), garrigues i brolles mediterrànies. A més, el pas dels cursos d’aigua més importants possibilita algunes franges de vegetació i ambients de ribera.

El esdeveniments festius més importants de Begues són la Festa Major d’estiu, amb la Fira Medieval, pels volts del 25 de juliol; la Festa Major d’hivern, pels volts del 20 de gener; les Caramelles, per Pasqua; l’aplec de Bruguers, al maig, i la Fira del Most, el tercer cap de setmana d’octubre.

 

Sabies que...?

 

Per Begues hi passava el camí ral que unia Barcelona i Vilafranca del Penedès fins a finals del segle XVIII, quan s’obre la nova via pel coll de l’Ordal. Actualment és un traçat senderista molt interessant de fer, seguint la vall de la riera de Begues i passant per Olesa de Bonesvalls.

 

El primer avenc explorat a Catalunya és un de Begues, l'avenc de Can Sadurní, pujant cap al pla del Cirerer. Hi ha un itinerari dels que oferim que ens hi portarà.

 

No et perdis...

 

Les antigues barraques de vinya de pedra seca que trobaràs només fent una petita passejada per les rodalies del nucli de Begues, algunes molt ben conservades i restaurades, que fan, sens dubte, que el municipi sigui un dels que millor conserva aquest patrimoni a Catalunya.

 

Què fer...?

 

Podem aprofitar una passejada per Begues per tastar i comprar la cervesa que s’hi produeix, la Dolina Begues, que ha pres força reputació entre els afeccionats a la cervesa artesana. Busca-la a les botigues, bars i restaurants!

 

Per als afeccionats a l'ornitologia cal saber que des del turó de la Desfeta és fàcil veure-hi volar l'àliga cuabarada tot gaudint de bones vistes del Baix Llobregat. Porteu uns bons prismàtics!

 

Quan anar-hi...?

 

En un racó de la plana de Can Sadurní, durant la primavera podem gaudir de la floració dels cirerers. Un bon moment per fer-hi una escapada. Informeu-vos abans d’anar-hi, que la floració és més aviat efímera i no dura massa dies!

 

Voltants...

 

Begues és una de les portes principals al Parc Natural del Garraf, molt característic pel relleu càrstic. Endinseu-vos-hi, us sorprendrà!

 

A tocar de Begues podrem visitar els pobles d’Olesa de Bonesvalls i Olivella, on hi trobarem també rutes a l’app de Natura Local per acabar de conèixer els paratges del massís del Garraf.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 639 05 38
Policia local
93 639 10 90
CAP
93 639 23 56
Farmàcia
93 639 05 86
Bus Mohn
902 02 33 93
Taxi Mas
605 23 60 83
Taxi Esteve
667 03 08 70

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Begues

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Begues

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Begues

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Theme