Les Agulles
Return

Voltant la Clota i la Desfeta

Route
06/06/2013
Index card

Introduction

Per fer sense presses

Itinerari per començar gaudint de les grans visuals que marxen de la plana direcció est-sud-est i acabar passejant entre camps i patrimoni arquitectònic rural dins la plana de Mas Trabal i la Clota. La volta circular en sentit horari, voreja els puigs de La Clota (473 m) i La Desfeta (525 m) es pot fer sense parar en 2 h  i 30’ però nosaltres hem trigat el doble i sense arribar al Castell d’Eramprunyà. 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  2 hours 50 minutes
 • Slope
  210.00 meters
 • Distance
  9.20 km
 • Theme
  Landscaping
  Architecture and environment
  Environment
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

Per fer sense presses

Comencem al sector de Cal Vidu, sota l’ombra de roures i alzines, anem seguint la riera de Begues direcció Les Planes. Abans però, sota el Mas Glaçat,  trobem el forn de calç amb el seu nom.

Arribem a les vinyes del Mas Les Planes, la vegetació canvia, més oberta i sense tants arbres ens permet començar a veure més enllà.  Comencem a vorejar La Desfeta per una camí de formigó que passa al costat d’un cobert de tir, ara en desús. Aprofitem per aturar-nos. Les visuals van del cim de la Mola a St. Llorenç i l’Obac fins al delta del Llobregat. El Castell d’Eramprunyà i Sant Miquel, ja es deixen veure sobre els cingles vermells de Bruguers.

El bosc de pins ha desaparegut i domina la vegetació arbustiva pròpia d’alzinar. Seguim la pista amb la opció d’arribar fins l’Ermita i Castell. Travessem un tram dominat pel cirerer d’arboç. Al damunt veiem la torre de guaita del cim de la Desfeta. Tot seguit, un corriol de pujada ens porta cap el coll de la Clota.

El corriol comença entre pins i arbustiva d’alzinar, per anar passant a vegetació de garriga on el garric o cuscó, és l’espècie dominant. Els pins, de nou,  han quedat esparsos, causa d’algun incendi. Pel corriol, als mesos de maig-juny podeu trobar orquídies piramidals.

Farem un tomb per la plana de Mas Trabal, veurem com la vegetació va fent desaparèixer la nostra empremta. Masos abandonats de fa més com la Clota o menys com  Mas Trabal o encara menys com les Casetes de Can Roure, es veuen envaïts per un exèrcit verd.  Arribant a Mas Trabal, al costat esquerra de l’era, encara hi trobem el pou amb aigua. 

Les barraques de vinya, abundants a aquest sector, les runes dels masos, els arbres com els lledoners i les figueres, les petites feixes sota el mas ara de fenàs i carços i els camps de la vall. Tot acompanyat de silenci trencat pels sons de la natura, ens transporta a altres escenaris del nostre poble.

Travessem la plana emmarcada pels puigs propers com La Clota, La Desfeta, Les Agulles (el més alt, 550 m) i Puig Castellar. Pujarem el puig de La Clota direcció Mas Glaçat. Observeu quant diferent és la vegetació al tram de pujada que de baixada, tot i ser un bosc de pins a ambdós casos. De pujada, el bosc es troba en un estadi jove, amb sotabosc poc dens de fenassos, romanins i altres arbusts no massa alts. Després el sotabosc es fa molt present, impenetrable, amb espècies d’alzinar, roures i alzines joves treuen el cap, les enfiladisses pugen pels troncs dels arbres. Tot plegat, símptoma de la transformació de pineda a alzinar. La seva orientació nord ajuda molt en aquest procés. 

Passem pel costat de Mas Glaçat, també amagat sota la vegetació que vol recuperar el seu domini i baixarem  de nou  al costat de la riera de Begues per tornar al punt d’inici.

 

 

 

Tips

Traçat

 • Si us acosteu al Castell d’Eramprunyà, recordeu que a la fitxa no tenim contemplat el temps que caldrà afegir.
 • Si en arribar a la Creu de la Clota, aneu tard, podeu agafar la pista que va directa a Begues.
 • La baixada final per Mas Glaçat, demana atenció per no relliscar. 

Aigua

 • No trobareu cap font. 

Precaucions

 • Vigileu els més petits al ‘‘mirador del tir’’ passat Mas Planes.
 • Tingueu cura de no entrar als masos enrunats.
 • Evitar les hores centrals del dia. La primera part no te ombres 

Material

 • Protecció pels dies assoleiats de l’estiu. Crema, barret.
 • Màquina fotogràfica

 

 

 

Save the route

What is there

What to see in: Voltant la Clota i la Desfeta

Es mostren 1 - 13 de 13

Forn de calç de mas Glaçat

Point of interest
Environment
06/06/2013

Forn relativament modern, de grans dimensions. Destaca per tenir una cambra d'entrada com a boca de l'estructura feta de paret de tres quarts (amb maó), que va des de terra a mitja alçada de la...

Les Planes

Point of interest
Architecture
06/06/2013

Masia del s. XIV, en bon estat de conservació. Identificada amb aquest nom a partir del s. XVII. Es tracta del tipus de masia de caire agrícola. Ja al s. XVI es troben escrits que n'afirmen la...

St. Ramon

Point of interest
Landscapes
06/06/2013

Ermita de Sant Ramon, sobre Sant Boi. Punt d'observació d'ocells rapinyaires de pas en època de migració (de setembre a octubre) amb monitors.

Si ens girem, veurem darrere la façana de la masia de les...

Castell d'Eramprunyà

Point of interest
Architecture
06/06/2013

Aquí, heu de deixar el track i seguir per la pista direcció el castell, per tornar a venir i seguir el recorregut. No te pèrdua.

Del castell estant, a més de veure St. Miquel, també podeu baixar a...

Cirerers d'Arboç

Point of interest
Flora
06/06/2013

Si gireu veureu el castell. A sobre de nosaltres, el cim de la Desfeta (524 m).

L'orientació i el tipus de sòl més àcid, juntament amb altres  factors externs, com possibles incendis, fa que passem...

Creu al coll de la Clota

Point of interest
Others
06/06/2013

Creu de terme en l'encreuament dels camins del castell d'Eramprunyà i la Sentiu.

El corriol al seu darrere (GR-92) puja al puig de les Agulles. 

La Clota

Point of interest
Architecture
06/06/2013

Conjunt arquitectònic datat al s. XIV. Edificacions avui en ruïnes que des de la baixa edat mitjana i fins a principis del s. XX conformaren el veïnat del municipi de Begues.

A la vista de les ruïnes...

Land Art

Point of interest
Others
06/06/2013

Intervenció feta pel Centre d'Estudis Beguetans anomenada "Claper-Trona" al costat de la barraca del Pitxot, prop del mas Traval. Restaurada per ells mateixos l'hivern del 2010.

Es tracta d'una barrac...

Mas Trabal

Point of interest
Architecture
06/06/2013

Masia d'estructura complexa del s. XVI.

A la façana principal hi ha una de les diferents entrades que devia tenir la masia. Se'n conserva un portal dovellat amb una rampa feta de maó a terra per...

Camí Vell

Point of interest
Environment
06/06/2013

Aquest camí històric unia Begues amb la zona costanera de Gavà-Castelldefels, passant pel costat del castell d'Eramprunyà.  

El camí Vell apareix als inventaris de camins veïnals de Begues de l'any...

Les Casetes i mas Roure

Point of interest
Architecture
06/06/2013

Suposada estança dels masovers del mas Roure, s. XVIII.

N'és destacable l'ús de maons al cos de les entrades principals i de les dues úniques finestres amb què compten, col·locats en sardinell per...

Obaga de la Guardiola

Point of interest
Flora
06/06/2013

Travessant el coll de la Clota, trobem un mateix bosc de pins en dos estadis força diferenciats. De pujada, arbres joves, amb sotabosc obert de brolla amb càrritxs, romanins, estepes i càdecs entre d...

Mas Glaçat

Point of interest
Architecture
06/06/2013

Datat del s. XIV trobem només les runes de l'antic mas Glaçat, enderrocat a començaments del s. XX. Es tracta d'un antic mas d'origen medieval, de dimensions molt reduïdes, del qual avui dia únicament...

Images
Rating
/5
8 votes
86%
Ratings with comments Publish rating

volta facil i vistes espectaculars del baix llobregat
si podeu entrar a veure el castell molt bones vistes tant de mar fins a muntanya
paisatge divers desde mar fins a camps i masies de la epoca medieval
val molt la pena
caminar sense preses gaudint del paisatge

Excursió fàcil amb vistes espectaculars. Camí molt bonic i variat desde amples pistes a petits corriols entre el bosc. L'hem fet a la tardor i els brucs i el romaní florits ens han acompanyat gran part del camí.
Ruta amb bones vistes i fàcil. El castell i l'ermita genials.
Visits

What to see in: Voltant la Clota i la Desfeta

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Voltant la Clota i la Desfeta

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Theme