El Xalet del Catllaràs- Gaudí.
Return

Xalet del Catllaràs-Gaudí

Route POI
Architecture
Index card

Introduction

El Xalet del Catllaràs fou construït entre els anys 1901 i 1903 per l’empresa Asland amb la finalitat de donar residència als enginyers anglesos encarregats de la construcció de les instal·lacions mineres.

Tot i que no hi ha cap document que ho demostri, sembla que Eusebi Güell, titular de l’empresa Asland, va encarregar el projecte del xalet a Antoni Gaudí en l’època que també estava fent les obres del Parc Güell.

L’interior de l’edifici intentava aconseguir la màxima comoditat i l’aprofitament de l’espai. A la planta baixa hi havia les cuines, els menjadors i dos habitatges. El personal es distribuïa segons les categories laborals: a la planta baixa, menys aïllada, el personal de manteniment i servei; els directius a la planta del mig; i el personal subaltern a les golfes.

Amb el tancament de les mines s’abandona l’edifici, i l’any 1932 l’empresa Asland el cedeix a l’Ajuntament de la Pobla de Lillet. A l’edifici, molt degradat, l’any 1971 es reforma per fer una casa de colònies, i deixa de tenir utilitat a finals dels 80.

L’any 2015 es va fer una primera fase de recuperació, refent l’escala frontal de cargol de pedra. Actualment s’està reformant per retornar l’edifici a l’aspecte original. El xalet del Catllaràs es convertirà en un monument visitable i es dotarà de nous usos per promocionar l’entorn.

Images