Return

RIERA

Route POI
Landscapes
Index card

Introduction

La riera Gavarresa és un curs d'aigua que neix al veí municipi d'Alpens i que pertany a la conca del Llobregat, on hi desemboca a l'alçada d'Artés. Aquí ens trobem a prop del seu naixement, i podem dir que la riera Gavarresa és un riu de muntanya mediterrània calcària d'un cabal considerable. 

Els ambients fluvials han estat molt degradats arreu del mon i en particular a la conca mediterrània, ja que s'han tractat com abocadors. Per sort, els trams alts (com en el que estem) s'han vist menys afectats ja que la pressió humana no ha estat tant gran com en les parts baixes dels rius.

És per aquest motiu que avui podrem gaudir d'una fauna i d'una flora de ribera ben conservada. Els boscos de ribera, com en el que ens trobem, estan dominats principalment per espècies d'arbres caducifolis, alguns d'ells són l'avellaner, el pollancre, la sarga i el vern. La fauna es fa més cara de veure, però a la riera Gavarresa hi ha presència d'un animal tan emblemàtic de riu com la llúdriga, que s'ha anat recuperant a Catalunya els darrers anys. També hi podem trobar animals amenaçats com el gripau d'esperons, les nàiades (musclos de riu) o el cranc de riu autòcton.

Images