Return

Cova Simanya

Route POI
Geology
Index card

Introduction

És un dels millors exemples de formació càrstica de la zona. Ha estat formada al llarg de milions d'anys a través de les filtracions d'aigua que venen de tot el massís del Montcau, dissolent el carbonat càlcic del conglomerat i formant avencs i escletxes que amb el temps es van eixamplant. Tot i la constant i greu espoliació, encara conserva bons exemples d'estalactites i estalagmites al seu interior més profund.

Molt coneguda a la contrada, ja havia estat habitada durant el neolític, el període ibèric i a l'edat mitjana, fins temporalment gairebé els nostres dies. Va ser explorada completament per primera vegada el 1911 i el seu recorregut practicable assoleix gairebé els 400 m. De fet, la cova Simanya forma un conjunt amb altres cavitats menors que trobem en aquest mateix relleix: la cova del Triangle, la cova Simanya Petita i la Nova i la cova de l'Àngel. És molt probable que existeixin petites comunicacions entres elles a l'interior pregon de la muntanya. 

La cova ha inspirat llegendes i contalles com a cau de bandolers, de dracs i de feres, fins i tot apareix en l'imaginari popular com entrada a ciutat encantada. En Joan Amades parlava de l'existència d'una antiga imatge de la Verge trobada al seu interior.

Permet una fàcil exploració a peu pla fins ben bé un centenar de metres endins. Porteu frontal de llum i millor, també, si aneu amb impermeable, uns pantalons de recanvi i botes d'aigua, ja que en èpoques de pluja s'hi formen força goteres, grans acumulacions de bassals i molt de fang. Si no, en podeu sortir ben xops i arrebossats!

Images