Return

MARFULL

Route POI
Flora
Index card

Introduction

El marfull (Viburnum tinus) és un arbust mediterrani típic dels alzinars litorals o de poca alçada i que, precisament, dóna el nom a aquesta comunitat vegetal: alzinar amb marfull (o alzinar típic). És un arbust perenne que pot arribar a superar els tres metres d'alçada. Les fulles són amples, amb forma d'ou i d'un color verd fosc. Precisament aquestes fulles tenen propietats antifebrils (baixen la febre) si es preparen amb infusió. 

On ens trobem no tenim un alzinar amb marfull com a tal, ja que no hi ha una clara dominància de l'alzina si bé és cert que en trobem algun exemplar aïllat. Podem pensar que en el passat es devia explotar aquest alzinar per obtenir fusta o carbó o senzillament es va talar per guanyar superfície per a conrear oliveres, cereals o ametllers que són els cultius que trobem majoritàriament al llarg del recorregut. 

Durant l’abandonament dels conreus a partir de la segona meitat del segle XX el bosc ha estat repoblat per pins blancs. Tot i això també trobem altres espècies típiques d’alzinars litorals com l'heura (que envolta els pins), l'arítjol, el fals aladern o l'esparreguera boscana.

FOTO: Wikipèdia

Images