Return

Tombes

Route POI
Environment
Index card

Introduction

També d'aquesta època (s. VIII-X) ens ha arribat una important necròpoli de tombes excavades a la roca amb forma humana: tombes antropomorfes; hi ha una zona per als adults i una per als infants. A més de les tombes, també s'hi ha trobat restes d'una església rupestre.

A l'extrem nord del serrat, hi ha les restes del mas Vilanova vell. La primera casa castells dels Viver, documentada l'any 1187. Posteriorment hi van passar diferents famílies fins a la de Vilanova, què el 1917 es construí al peu del tossal.

Fa milions d'anys, quan va emergir l'Alt Berguedà, el Baix Berguedà era el mar on convergien els rius que baixaven de la serra carregats de sorres. Fa uns cinc milions d'anys aquest mar va començar a retrocedir. Aquests materials fins, d'origen calcari, acumulats al fons marí, es van convertir en una roca sedimentària a causa del seu propi pes i el de l'aigua del damunt. Actualment són aquests els relleus grisos que veiem i trepitgem: les codines sorrenques. Roques de consistència tova i fàcilment erosionables i modificades per l'home.

 

Images